FőoldalÜzletA TSMC-nél már folyik a 2 nanométeres chipek fejlesztése
2020. május 18., hétfő ::

A TSMC-nél már folyik a 2 nanométeres chipek fejlesztése


A PC-k szegmensében a 10 nanométeres szint elérése jelenti majd a következő lépést. Tajvani hírforrások beszámolója szerint a TSMC már a tavalyi év folyamán megkezdte a tervezési és fejlesztési munkálatokat, bár a kereskedelmi forgalomban való megjelenéstől még csaknem fél évtizedre vagyunk.

A jelenlegi tervek alapján a most alkalmazott 7 nm-es példányokat idén ősszel váltanák fel (szép lassan, fokozatosan) az 5 nm-es utódok. Ezek többek között az Apple A14 jelzésű chipjében bukkannak majd fel, 2022 és 2023 során pedig a 3 nm-es fejlesztések futhatnak be. Bár 7 nm alatt a teljesítmény már nem nő drámai mértékben, minden egyes kicsinyítés értékes új partnert hozhat például az AMD, az NVIDIA vagy éppen a Qualcomm képében. Várhatóan az évtized közepére készülnek el a 2 nanométeres mobilchipek, amelyek már a mostani generációhoz képest is 3,5-ször több tranzisztornak biztosítanának elegendő helyet, ezzel is növelve a teljesítményt - remélhetőleg eközben megfelelő szinten tartva a fogyasztást.

Ide tartozik, hogy az Apple jövőre már ARM-chipeket használna új MacBook- és iMac-készülékeiben. A 12 magos példányok 5 nanométeres technológiával készülnének.

Ami a PC-ket illeti, a vadonatúj, harmadik generációs 10 nanométeres Intel chipek, a Tiger Lake kódnéven futó példányok (amelyek a tavaly elrajtolt Ice Lake-családot hivatottak leváltani), valamikor az év közepén jelenhetnek meg, ami azt jelenti, hogy az új koronavírus terjedése sem igazán lassítja le a generációváltás folyamatát. Ezek iránt több gyártó érdeklődik, bár az AMD már az év elején ismertette, hogy a 7 nm-es Renoir révén a laptopok területén komoly áttörést érnek majd el, ezt pedig a friss hírek szerint a Cezanne követi majd a sorban, nagyjából egy év múlva.

Az Intel egyébként közzé tette első negyedéves jelentését, amelyben már rávilágítanak a mostani nehéz helyzetre, annak következményeire. Az idei évre vonatkozó előrejelzésüket pedig visszavonták, hiszen egyelőre nem lehet tudni, hogy a járvány miatt hogyan alakul majd a gazdasági helyzet.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény