FőoldalÜzletSzázéves konfliktus miatt drágulhatnak az okostelefonok
2019. augusztus 02., péntek ::

Százéves konfliktus miatt drágulhatnak az okostelefonok

Japán és Dél-Korea is felfedezte a kereskedelmi háborút, mint az érdekérvényesítés egy módját. Japán és Dél-Korea régóta nem szeretik egymást

Japán három olyan vegyi anyag előállításában is szinte monopolhelyzetet élvez, amelyek létfontosságúak a chipek és az okostelefonok gyártásában. Ez ösztönözte Japán kormányát, hogy külön engedélyhez kösse az exportot Dél-Koreába, ahol a világ összes telefonjába készülő chipek 61 százalékát gyártják. A fő vásárló az amerikai Apple és a kínai Huawei. A japánok engedélyezési folyamata 90 nap. Ha ezt betartják, akkor a Samsung és az SK Hynix nem lesznek képesek tartani az exporthatáridőket. Ez pedig drágulást hozhat világszerte.

Egyelőre három fontos vegyszer exportját kötötték engedélyhez, de augusztusban újabb csapás sújthatja az évi 85 milliárd dolláros japán-dél-koreai kereskedelmet. Dél-Korea a fluorizált polimid 94, a fotoreziszta 92, a nagy tisztaságú hidrogén fluorid 43,9 százalékát Japánból importálja. Mindhárom nélkülözhetetlen a chipekhez. Dél Korea eddig a kedvezményezett államok listáján szerepelt Japánban. A Nikkei Asian Review és más források szerint azonban Abe Sinzo kormánya új intézkedéseket is tervez augusztusra, és ezekkel Dél Korea átkerülhet a fekete listára. Mun Dzse In dél-koreai elnök jelezte: a WTO-hoz fordulnak, mert szerintük Japán megsértette annak előírásait.

Az okok megértéséig száz évet kell visszamennünk. Korea 1910 és 1945 között Japán gyarmata volt, a koreaiak másodrendű állampolgárrá váltak a saját hazájukban. A második világháború idején a férfiak jelentős részét kényszermunkára, a nőket katonai bordélyházakba hurcolták. 1965-ben Japán és Dél-Korea egyezményt kötött, mely rendezte a problémákat. Legalábbis Tokióban ezt gondolják. Dél-Koreában viszont úgy vélik: 1965-ben csak keretegyezményt kötöttek, ennek alapján kell sort keríteni az egyéni kárpótlásokra. Ezért sok japán céget arra köteleztek, hogy fizessen kárpótlást az egykori kényszermunkásoknak, illetve családjaiknak. A Nippon Steel esetében ez egy főre 85 ezer dollárt jelentene. A japán cég fellebbezett, de veszített. Tokióban ugyan tagadják, de Szöulban biztosra veszik: emiatt indult meg a japán kereskedelmi háború Dél-Korea ellen.

A Citibank elemzése szerint a Samsung készletei a három japán vegyi anyagból 20-30 napra elegendőek. Japánban a szigorítás július elsején kezdődött, vagyis mostanában merülhetnek ki a dél-koreai készletek.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény