FőoldalÜzletEgy kínai multi óriási beruházásokra készül Magyarországon
2019. május 03., péntek ::

Egy kínai multi óriási beruházásokra készül Magyarországon

Akár egymilliárd euró értékben valósítana meg energetikai fejlesztéseket Magyarországon a kínai China National Machinery Import&Export (CMC) nagyvállalat

A nagyvállalat szándékai szerint hazánkban hozná létre regionális központját, az irodából 16 közép- és kelet-európai országban tervezett fejlesztései projekt-előkészítési és -menedzsment feladatait irányítaná.

A CMC és leányvállalata az elmúlt években több tízmilliárd dollár értékű beruházást valósított meg nemzetközi szinten, jelentős részben az energetikai szektorban. A társaság Közép-Európa legnagyobb naperőművének építését végzi Kaposváron mintegy 32 milliárd forint értékben. A cég már minden engedélyt megszerzett, a közelmúltban kötött szerződést a szükséges földterület megvételéről, jelenleg a kivitelezés előkészítése zajlik. A CMC a kaposvári projekt előkészítése és engedélyezése során szerzett tapasztalatai alapján sikeresnek ítéli meg a magyar felekkel való eddigi együttműködését. Ezért kész további energetikai beruházások megvalósítására is Magyarországon a megújuló erőművek, távfűtőművek és a kapcsolódó hálózatok terén, összesen akár 1 milliárd euró értékű saját forrásából.

Az együttműködést megalapozó egyetértési megállapodást Palkovics László innovációs és technológiai miniszter és Ruan Guang, a CMC vezérigazgatója írták alá 2019. április 25-én, Pekingben. A Digitális Selyemút kétoldalú Akcióterv kölcsönös elfogadásával új lendületet kapnak a magyar-kínai digitális fejlesztések is.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a magyar kormány kiemelten kezeli a fotovoltaikus rendszerek fejlesztését, a 2018. évi kb. 700 MW beépített kapacitást öt éven belül 2-3000 MW összteljesítményre kívánják növelni. Az egyetértési megállapodás lehetőséget nyit megújuló alapú erőművek létrehozására, a hagyományos tüzelésű erőművek átalakítására, az energiatárolás fejlesztésére, a központi fűtési rendszerek felújítására, fejlesztésére és hatékony működtetésére is.

Palkovics László és He Lifeng, a kínai Nemzeti Fejlesztési és Reformbizottság elnöke a két ország miniszterelnökeinek jelenlétében írták alá a Digitális Selyemút együttműködési megállapodáshoz kapcsolódó akciótervet. A három évre szóló dokumentum egyszerre segíti elő a magyar és a kínai digitális gazdaság fejlődését. Az információs összeköttetést szolgáló Digitális Selyemút fejlesztésének erősítéséről 2017-ben jött létre együttműködési megállapodás a magyar és kínai felek között. Az új akcióterv ennek átfogó kereteit tölti meg szakmai tartalommal.

Ha valóban megvalósulna ez az 1 milliárd euró értékű beruházás(sorozat), azzal az elmúlt időszak egyik legnagyobb beruházójává válna Magyarországon a CMC, hiszen értékét tekintve a debreceni BMW-projekttel vetekedne.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény