FőoldalÜzletBME-Poli-Farbe fejlesztés: lakásfűtő falfesték
2018. október 05., péntek ::

BME-Poli-Farbe fejlesztés: lakásfűtő falfesték

Várhatóan 1 éven belül kereskedelmi forgalomba kerül a teljességgel hazai innováció. Egy falnyi festék egy kislakást is temperálhat

Májusban kötött együttműködési megállapodást a Poli-Farbe a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karával a vezetőképes festék kifejlesztésére. Az együttműködés keretében a BME mérnökei az áramforrás és vezérlés kialakításával foglalkoztak.

A teljességgel hazai innováció lényege, hogy jól szigetelt szerkezeten, a megfelelően előkészített és alkalmazott festékfűtés lényeges idő- és hőveszteség nélkül, közvetlenül melegíti a kijelölt területet. A törpefeszültséget alkalmazó rendszer infrasugárzóként működik, vagyis a tárgyakat felmelegítve fűti fel a levegőt. Az áramot speciális pigmentek vezetik. A fejlesztők szerint kiegészítő fűtésként használva körülbelül 6 négyzetméteres felülettel egy 60-70 négyzetméter területű lakást lehet temperálni, 500-550 Watt/négyzetméter teljesítmény mellett. A 100 millió forintos nagyságrendű fejlesztés során a biztonság kiemelt szempont volt, így, bár a rendszer eleve érintésbiztos, beázás vagy egyéb kár hatására automatikusan letilt. Az égési sérülés is kizárt, ugyanis a hőmérsékletét 30 és 60 Celsius-fok között lehet beállítani (a 60 fokot három perc alatt éri el). A felhasználása is rugalmas, hiszen költözéskor vagy a szoba átrendezésekor hatékonyan áttelepíthető az elektronika is.

A vezérlés 70×120 centiméteres egységekben irányítja a rendszert. A fejlesztés jelenleg a WiFi-s, mobiltelefonnal vagy számítógéppel történő irányítás kidolgozásának irányában folytatódik, annak érdekében, hogy a festék az okos otthonok energetikai rendszereiben is szerepet kaphasson. A következő időszak feladata lesz a jelenleg prototípus formájában létező technológiát komplett rendszerré fejleszteni. A gyártó célja, hogy az így kezelt felület bármely saját gyártású beltéri vagy kültéri falfestékkel átfesthető legyen, hogy ne kelljen kompromisszumokat kötni a színválasztásban. A távolabbi tervek között szerepel a műszaki-gépészeti tartalom egyszerűsítése annak érdekében, hogy a jövőben akkreditált szakemberek helyett bárki, aki saját maga vág bele építkezésbe vagy lakásfelújításba telepíteni tudja a fűtőrendszert.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény