FőoldalÜzletKínában is épít egy Gigafactoryt a Tesla
2018. június 13., szerda ::

Kínában is épít egy Gigafactoryt a Tesla

Az elektromos autók tömeggyártása érdekében egy Gigafactory üzem építéséről folytat tárgyalásokat a Tesla Kínában. A Tesla azzal indokolja az elgondolást, hogy a megfizethető árú elektromos autók gyártásához minden kontinensen kell lennie legalább egy üzemüknek. Összességében világszerte 10-12 ilyen épülne

A Tesla Sanghajban építené fel gigantikus üzemét, ahol az elektromos autókat és a hozzájuk szükséges akkumulátorokat gyártanák. Erről Robin Ren, a Tesla értékesítési igazgatója beszélt a részvényesek közgyűlésén. A Tesla Sanghajban már rendelkezik egy technológiai fejlesztési központtal, Kína pedig a világ legnagyobb elektromos autópiaca.

A Tesla idei közgyűlésén váratlan esemény történt: a befektetők meg akarták szorongatni Elon Muskot. A New York Times értesülései szerint befektetők egy csoportja komoly átalakításokat javasolt, például kettéválasztották volna az elnöki és vezérigazgatói posztot, melyeket most Musk egyszemélyben tölt be. A hírek szerint Musk testvérét is megpróbálták kitúrni az igazgatótanácsból. A lázadás elbukott, ami nem olyan nagy meglepetés: a Tesla szabályzata szerint minden döntést kétharmados többséggel lehet csak elfogadni, Musknak meg önmagában húsz százaléknyi szavazata van. A lázadók célja így inkább lehetett a figyelemkeltés. Musk persze arról beszélt, hogy minden szép és jó.

Musk azért került az elmúlt hetekben támadások kereszttüzébe, mert a Model 3 gyártásában fennakadások történtek, és a gyártási volumen messze elmaradt a tervezettől. A Tesla részvénye nyolc százalékkal áll év eleji árfolyama alatt és mintegy 25 százalékkal a szeptemberben elért árfolyamcsúcsa alatt. Az idei első három hónapban a Tesla 710 millió dollár veszteséget szenvedett el. Az elnök-vezérigazgató ismét azt állította, hogy az év közepére sikerül megvalósítani a tervet, és heti 5 ezer Model 3-at gyártanak majd.

A Tesla egyébként Európában is helyszínt keres egy óriás gyártóüzem építéséhez, melyre Magyarország is bejelentkezett.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény