FőoldalÜzletA félvezetők jövője a műanyagokban rejlik?!
2018. május 31., csütörtök ::

A félvezetők jövője a műanyagokban rejlik?!

Egy kanadai kutatócsapat a szilíciumnál olcsóbb, rugalmasabb és fenntarthatóbb megoldást ígér

Az észak-amerikai Waterloo Egyetem kutatói – állításuk szerint – korszakalkotó felfedezést tettek. Beszámolójuk szerint projektjük nyomán elterjedhetnek a fenntartható módon létrehozott, műanyagból készülő, olcsó félvezetők.

Derek Schipper professzor és kutatócsapata szerint valóssá vált annak lehetősége, hogy az eddigi laboratóriumi játszótérről tömeggyártásba kerüljenek a műanyagból készült félvezetők. Ennek alapja az úgynevezett konjugált polimer (a konjugáció nevű kémiai folyamat az eredeti anyagok többek között vezetőképességbeli változását okozza). Ennek köszönhetően a műanyag a fémekhez hasonlóan vezetheti az elektromosságot.

Egyszerű dehidratációs technikával érték el a kanadai kutatók az eredményt; poliaréneket állítottak elő (ezeket napjainkban többnyire a napelem cellákban, a LED-es kijelzőkben és kémiai érzékelőkben alkalmazzák). A dehidratációs eljárás során a monomerek vonatszerűen kapcsolódnak össze. A természet évmilliárdok (ld. cukormolekulák keletkezése), az ipar több mint száz éve használja ezt a folyamatot. Régóta sok fejtörést okozó probléma a szintézis megvalósítása ezen a téren. A kutatók azonban azt állítják, hogy tökéletesítették a technikát; az új dehidratációs szintézis eljárásokkal más műanyagok előállításának folyamata is hatékonyabbá tehető. Schipper szerint a dehidratációs eljárások az egész eljárást racionalizálják, kezdve az új anyagszármazékok felfedezésétől a kereskedelmi termékek fejlesztéséig. Előnyük, hogy relatíve gyorsan mennek végbe, és ehhez elegendő a szobahőmérséklet, a folyamat nem igényel speciális hűtési, fűtési környezetet. Azt ugyanakkor Schipper is megerősítette, hogy ezeknek az anyagoknak a tömeggyártása kihívást jelentő feladat. A technikába befektetni kívánó vállalatoknak a drága és gyakran környezetszennyező katalizátorok fejlesztésére is gondolniuk kell.

Az első konjugált polimereket az 1970-es évek végén három kutató, Alan Heeger, Alan McDonald és Hideki Shirakawa fedezte fel. Munkájukért később, a kétezres években megkapták a kémiai Nobel-díjat. Azóta a kutatók és mérnökök szerte a világon számos új polimerosztályt hoztak létre, melyek közül sok sikeres kereskedelmi karriert futott be.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény