FőoldalÜzletEsőben is ad villamos energiát egy panel
2018. május 30., szerda ::

Esőben is ad villamos energiát egy panel

A fotovoltaikus panelen végigcsorgó esőből is kisajtolnák az utolsó csepp energiát. A kulcsszó a dörzsvillamosság

Sokszor felróják a napelemeknek, hogy csak nappal termelnek áramot, és akkor is inkább ha süt a nap. Éjszaka, esőben semmi esély erre – vagy mégis? Tajvani fejlesztők a Soochow Egyetemen pontosan ilyen napelemeken dolgoznak, amik az éjszaka közepén, esőben is adnak áramot. Ez meglehetősen hihetetlenül hangzik, pedig egyszerű a titok: a dörzsvillamossági nanogenerátor (angol rövidítése: TENG). A tajvani kutatók ezt alkalmazzák hibrid szolárcelláik kialakításához, amik a napenergián kívül a felületükön lecsorgó vízcseppek energiáját is hasznosítják. Ennek érdekében a szilícium napelem cellába egy a poly(3,4-ethylenedioxythiophene):poly(styrenesulfonate) (PEDOT:PSS) filmet integráltak.

uj napelem 1

A fejlesztők tanulmánya szerint ezzel akár 10 százalékkal is tudják növelni a meglévő napelemek teljesítményét. Az esőből kinyerhető rövidzárlati csúcsáram cellánként ~33,0 nA, míg az üresjárati feszültség ~2,14 V.

A kutatók a fejlesztéssel azt szeretnék elérni, hogy a napelemes áramtermelés kevésbé legyen kiszolgáltatva az időjárás szeszélyeinek. Erre azonban még várni kell, a kutatócsoport vezetője, Wen Zhen professzor szerint öt évbe is beletelhet, mire elkészül az első teljes méretű prototípus. Igaz, akkor várhatóan a jelenleginél is nagyobb hatásfokkal.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény