FőoldalÜzletKvantumradart fejlesztenek Kanadában
2018. április 26., csütörtök ::

Kvantumradart fejlesztenek Kanadában

A kanadai hadügyminisztérium egy ontariói egyetem munkatársait bízta meg az alternatív távérzékelési módszerek kifejlesztésével

Április 12-i bejelentése alapján a kanadai Nemzeti Honvédelmi Minisztérium 2,7 millió dolláros szerződést kötött a kanadai Ontario állambeli Waterloo-i Egyetem Kvantum-számítástechnikai Intézetével, hogy az északi-sarkvidéki távérzékelési módszerek javítása érdekében új kvantumtechnológiák tanulmányozásába fogjon. A megbízást a kanadai All Domain Situational Awareness (ADSA) program keretében ítélték oda olyan innovatív módszerek kidolgozására, amelyek megoldást jelenthetnek az észak-kanadai területek katonai felügyeletének nehézségeire.

Az intézet ki is fejlesztett egy új, kvantumvilágításnak (quantum illuminationnek) becézett érzékelési metódust, amellyel a radarkezelők az erős háttérzajt átvágva pontosabban határolhatják körül a lopakodó repülőgépekhez hasonló objektumokat. A kvantumvilágításhoz a fotonok összefonódásából keletkezett párok sebes kilövellésére van szükség. A projekt célja ezen fotonpárok kialakulásának megkönnyítése, hogy a technológia a laboratórium után szabadtéren is bevethető legyen.

A kanadai védelmi miniszter ennek kapcsán így fogalmazott: „A radar a szemünk az égen, különösen az Északi sarkvidéken, amely egy sor távérzékelési módszer számára egyedülálló kihívást jelent. A kvantumtechnológia az egyik legfrissebb újítás ezen a területen.”

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény