FőoldalÜzletHatodikak lettek a lányaink az Európai Lányok Matematikai Olimpiáján
2018. április 24., kedd ::

Hatodikak lettek a lányaink az Európai Lányok Matematikai Olimpiáján

Az Európai Lányok Matematikai Olimpiája, vagyis az EGMO csupán nevében „európai”, ugyanis számos Európán kívüli ország is részt vett a versenyen. Az 52 résztvevő ország bővebb mezőnyében az előkelő 7. helyet szerezte meg a Kocsis Anett, Vankó Miléna, Kerekes Anna és Janzer Orsolya Lili gimnazisták által alkotott magyar csapat, amely az európai országok összesített pontversenyében hatodik lett

A legjobbak egyéni eredményeik alapján arany-, ezüstvagy bronzérmet nyerhetnek, míg az összesített pontszám alapján az országok is versengenek egymással. A verseny helyszínét minden évben más ország biztosítja, idén április 9-én Firenzébe utaztak a lányok, hogy 2 versenynapon 3-3 feladatot oldjanak meg. Kocsis Anett és Vankó Miléna egyéniben bronzérmesek lettek, míg Kerekes Anna és Janzer Orsolya Lili ezüstérmet nyertek – minden versenyző csupán egy vagy két ponttal maradva le a fényesebb (ezüstill. arany-) éremről. A lányok a Morgan Stanley budapesti irodájának és a Bolyai Matematikai Társulat támogatásával készülhettek és vehettek részt a versenyen.

egmo 1

Fekete Panna, Kerekes Anna, Kocsis Anett, Vankó Miléna, Janzer Orsolya Lili, Nagy Zoltán Lóránt

„Az EGMO az egyik legnevesebb középiskolai matematikai verseny, melynek célja, hogy megerősítse a matematikában tehetséges lányokat képességeik kibontakoztatásában. Nagy büszkeség számunkra, hogy ilyen kiválóan szerepeltek a lányok az olimpián. A gratuláció és az elismerés jár a diákoknak és az őket felkészítő tanároknak is. Fontos számunkra, hogy támogassuk a tehetséges fiatalokat és ösztönözzük őket arra, hogy egyre többen mélyüljenek el a matematika, az informatika és a társ-tudományágakban.” – mondta Molnár-Sáska Gábor, a Morgan Stanley kockázatelemzési osztályának kvantitatív részlegének vezetője. A szakember hozzátette, hogy a vállalat elkötelezett a tehetséggondozás mellett, ennek jegyében az idén indulhatott el „Smartiz” program, melyben a matematika iránt érdeklődő középiskolás lányok délutáni foglalkozásokon ismerkedhetnek meg az informatika alapjaival. A Morgan Stanley jelenleg öt gimnáziummal együttműködve szervez délutáni tudásbővítő szakköröket immár hatodik éve. A foglalkozások keretében a Morgan Stanley által felkért egyetemisták tanítják programozni játékos keretek között a diákokat. A vállalat büszke rá, hogy az elmúlt több mint 10 éves hazai története során, az ezekben a programokban résztvevő diákok közül vannak, akik ma már a cégnél dolgoznak. „A Morgan Stanley budapesti irodájában dolgozó kollégáink közel fele informatikával – főként a bank működéséhez szükséges infrastruktúra- és alkalmazásfejlesztéssel – foglalkozik, de jelentős a pénzügyi-, kockázatelemző, matematikai modellező elemző csapat létszáma is. Ezen területeken pedig számos pozícióban a matematika az egyik legfontosabb alapkészség.” – összegezte.

A felkészítésben is résztvevő csapatvezetők, Fekete Panna és Nagy Zoltán Lóránt elmondták: „A versenyzők több éves lelkiismeretes, elkötelezett munkája és tehetsége hozta meg a sikert; amiben osztoznak szüleik, iskolai felkészítőik és az őket támogató tehetséggondozó táboroztatók is. Reméljük, hogy verseny fő üzenete minél többekhez elér: a kapott talentumaidat azok kiteljesítéséért kaptad, és messzire juthatsz vele, ha hiszel benne – túllépve elvárásokon és sztereotípiákon. Fantasztikus élménye volt a verseny, miközben megtapasztalhatták, azt is, hogy milyen csapatban dolgozni. Mindez alkalmat adott rá, hogy a lányok megértsék azt, milyen erőt jelent a társak támogatása mind szakmai, mind személyes szinten.”

STEM – biztos karrierút lányoknak is

Becslések szerint Magyarországon 20 ezernél is több informatikust tudna felvenni a munkaerőpiac, de egész Európát tekintve ez a szám akár az 1 milliót is elérheti a következő években. A trendek azt mutatják, hogy a STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), azaz a természettudományi, technológiai, mérnöki vagy matematikai irányban továbbtanuló fiatalok helyezkedhetnek el a legjobb eséllyel széles perspektívát kínáló területeken. „Azért is támogattuk nagy örömmel a magyar EGMO-csapatot, mert a matematika és az informatika igen szoros kapcsolatban áll egymással, és ezúton is szeretnénk felhívni a továbbtanulás előtt álló lányok és szüleik figyelmét arra, hogy a STEM szakmák jó döntést jelentenek a jövőt illetően. Ma még mindig azt látjuk, hogy a lányok közül lényegesen kevesebben választják a matematikai-informatikai szakirányokat, de azt reméljük, hogy egyre több fiatal nő ismeri fel: a matematika és az IT igen vonzó karrier utat kínál.” – mondta el Molnár-Sáska Gábor.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény