FőoldalÜzletMáris újabb félvezetőgyárban gondolkozik a Samsung
2018. március 09., péntek ::

Máris újabb félvezetőgyárban gondolkozik a Samsung

Még teljesen el sem készült az előző, állítólag még annál is nagyobb beruházást indítanának

Iparági pletykák szerint a Samsung a Pyeongtaek városában található, a közelmúltban átadott Line 1 félvezetőgyára mellé húzna fel egy újabb, potom 30 billió wonba (~27,8 milliárd dollár) kerülő üzemet.

A P2 Project fedőnév alatt futó beruházást állítólag az elmúlt másfél-két év trendjei, vagyis a növekvő igények inspirálták, a félvezetőgyárban ugyanis különféle memóriákat, azaz elsősorban DRAM-okat és NAND chipeket állítana elő a Samsung. A hírek szerint a projekt már az előkészítési fázisában jár: a Samsung már megrendelte a szükséges ipari infrastruktúrát, például az üzemeltetéshez szükséges gázellátást. A dél-koreai konglomerátum rohamléptekben húzná fel újabb üzemét, az épület már 2019 elején elkészülne, a termeléshez szükséges berendezések telepítését pedig ezt követően, azaz 2019 közepe táján kezdené meg a vállalat. Amennyiben sikerül tartani az egyelőre nem hivatalos ütemtervet, úgy optimális esetben már 2020 elején beindulhat a termelés.

Ez ugyanakkor még korántsem jelentene teljes kihasználtságot, például a tavaly átadott gyár csak 2021-re éri el tervezett kapacitásának maximumát. Ezt a „Line 1” néven futó üzemet 2017 nyarának elején adta át a Samsung Pyeongtaek városában. A félvezetőgyár több szempontból is figyelemre méltó. Az üzem építését 2014 októberében jelentette be a dél-koreai konglomerátum, amely első körben 14,7 milliárd dolláros beruházásról beszélt, ám ezt később további 8,6 milliárddal toldotta meg, amivel már egy csillagászati, összesen 26 milliárd dolláros beruházás született, amely 2021-ig realizálódik. A nyitásig az összeg nagyjából felét, 13,5 milliárdot költött el a Samsung, amelyből mindössze 2 év alatt sikerült felhúzni a félvezetőipar legnagyobb önálló gyárát, ez 2021-ig folyamatosan bővül, amivel a teljes kampusz végül nagyjából 150 000 munkahelyet kínál majd.

Az nem ismert, hogy az egyelőre csak NAND-okat előállító gyáregység milyen kapacitással üzemel. Ez a jelenlegi piaci helyzetben érthető, hisz a szűkös ellátás miatt a volumen nagyban befolyásolná a chipek piaci árfolyamát, illetve ezzel együtt a konkurensek reakcióit.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény