FőoldalÜzletKészül a Tesla saját fejlesztésű AI gyorsítója
2018. március 01., csütörtök ::

Készül a Tesla saját fejlesztésű AI gyorsítója

A chip felépítéséről egyelőre csak találgatások léteznek

A The Register híradása szerint saját AI-gyorsítót tervez az Tesla. Erről a gépi tanulásos NIPS konferencián Elon Musk beszélt. A fejlemény az elmúlt két év híreinek tükrében nem meglepő, az elektromos autóiról ismert Tesla ugyanis számos olyan lépést tett, amely egyértelműen utalt a saját hardver tervezésére. E mögött az áll, hogy a Tesla az önvezetési képességnek megágyazó számítási platformban is teljesen önállósodni szeretne, ezért megpróbálja még inkább differenciálni magát az Nvidia platformjára (jövőben) építő többi gyártótól. A kérdés most elsősorban az, hogy ez mennyire sikerül. Ugyanis az önvezető autós Drive PX platform fejlesztésével jelenleg mindenki előtt utcahosszal vezet az Nvidia, így várhatóan nem lesz könnyű (és gyors) folyamat megelőzni őket. A Tesla jelenleg az Nvidia Tegra processzorait használja egyes személygépjárműveinél, a Model X például az ARM-alapú Tegra X1 rendszerchipet alkalmazza.

A fejlesztés alatt álló chipről sajnos egyelőre semmit nem tudni. Csak feltételezések olvashatók, mik szerint az Nvidia folyamatban lévő megoldásaival ellentétben ezek valószínűleg nem valamilyen GPU-ra épülő vagy azt is tartalmazó fejlesztések lesznek. A már részben megismert, gépi tanulásra tervezett különféle alkalmazás specifikus áramkörök alapján valószínűleg valamilyen sokmagos, lebegőpontos (FP32, FP16) és/vagy egészszámos (INT16, INT8) műveletek gyors végrehajtására tervezett processzoron dolgozhat a Tesla is, amelynek képességeit kifejezetten az önvezetés igényeihez igazítják.

Korábbi hírek szerint a chip tervezésén egy nagyjából 50 fős csapat dolgozik, amelynek élére még 2016 januárjában szerződtette az AMD-től érkezett, szakmai kiválóságnak számító Jim Kellert. A hír akkor meglepetésként hatott, egyúttal azonban arról árulkodott, hogy a Tesla valamilyen saját hardver, leginkább processzor tervezését tűzte ki célul. Kellert az önvezető autóhoz szükséges hardveres eszközök mérnöki csoportját vezető alelnöki pozíciójába ültette, feladatát pedig szűkszavúan csak a világ legbiztonságosabb és legfejlettebb autópilóta rendszerének kifejlesztéseként írta le a Tesla. Elon Musk már ezt megelőzően sem titkolta, hogy mérnököket keres az önvezető rendszer fejlesztéséhez, amely projekt kiemelt prioritással bír a cégen belül.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény