FőoldalÜzletA Microsoft felmondott a magyar államnak
2017. december 13., szerda ::

A Microsoft felmondott a magyar államnak

A budapesti nyomozás főleg az állami szektor milliárdos Microsoft-szerződéseivel foglalkozott

Az amerikai Microsoft korrupciógyanús ügyeket vizsgáltatott ki a magyar leányvállalatnál. Az eredmények nem nyilvánosak, de közben személyi változások voltak a Microsoft Magyarország Kft. vezetésében. Néhány nappal később a Microsoft Magyarország felmondta a legnagyobb kormányzati beszállítók Microsoft-termékekre vonatkozó értékesítési engedélyét. Információk szerint nagy felfordulást okozott a közigazgatásban, ahol rengeteg rendszer épül a Microsoft termékeire.

A magyarországi vizsgálat tényét a Microsoft sem tagadta, de a céljáról nem árultak el részleteket. Annyit tudni lehet azonban, hogy a Microsoft Magyarország az érintettek számára teljesen váratlanul felmondta a legnagyobb négy magyarországi partnere közül háromnak a szerződését. Az úgynevezett LAR-partnerektől (large account reseller) – állítólag etikai okokra hivatkozva – egyik napról a másikra megvonták a szoftverekre és más termékekre vonatkozó értékesítési engedélyt. Az érintettek között van a Humansoft Kft., a RacioNet Zrt. és az Euro One Zrt.

Amikor tavaly Romániában átvilágították a Microsoftot, az ország történetének legnagyobb korrupciós botrányára derült fény. A bukaresti „Microsoft-akták” összesen kilenc egykori minisztert érintettek kellemetlenül: a bíróság több, 2 és 6 év közötti letöltendő börtönbüntetést, valamint összesen 17 millió eurós vagyonelkobzást szabott ki rájuk. Azzal vádolták őket, hogy nagy összegű csúszópénzeket fogadtak el azért, hogy a piaci árnál 30-40 százalékkal drágább szoftverlicencek, illetve akár 50 százalékkal drágább számítógépek megvásárlásáról szóló állami szerződéseket hagyjanak jóvá.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény