FőoldalÜzletIdeiglenes mobiltorony – drónból
2017. október 04., szerda ::

Ideiglenes mobiltorony – drónból

A repülő eszközök által biztosított kommunikációs csatorna lehet akár a túlélés zálogai is

Az amerikai Sprint mobilszolgáltató bejelentette, hogy Magic Box jelerősítő technológiáját a sikerrel alkalmazták egy drónon, amivel rövid ideig 10 négyzetmérföldes (26 négyzetkilométeres) terület felett sikerült biztosítani a szolgáltatást. Dallastól körülbelül 50 kilométerre tesztelte a fejlesztést a Sprint, mini adótornyának könnyített változatát ültetve egy CyPhy Works gyártmányú drónra.

A Magic Box nevű, nagyjából cipősdoboz méretű eszközt házak tetejére rögzíthetően készítette a vállalat abból a célból, hogy annak alkalmazásával jobbá válhasson a beltéri 4G LTE lefedettség a Sprint által használt 2,5 GHz-es spektrumban. Más jelerősítőkkel ellentétben a Magic Box nem igényel szélessávú kapcsolatot, ehelyett egy, a legközelebb levő Sprint mobiladótornyot éri el egy dedikált mobilcsatornán keresztül. Ezt az elképzelést gondolta tovább az amerikai szolgáltató. Drónra ültetve a Magic Boxot nem csak a ritkán lakott területeken való – rövid ideig tartó – lefedettség növelhető meg, hanem azokon a helyszíneken is jobbá tehető a kommunikáció, ahol éppen szükség van több térerőre.

Koncertek vagy sportesemények mellett természeti katasztrófák sújtotta területeken is hasznát lehet venni. Például egy hurrikán vagy egy földrengés pusztítását követően, abban az esetben, ha a telepített adótornyok egy része megsérült vagy megsemmisült, jó szolgálatot tehet a repülő Magic Box a túlélők utáni kutatást segítve. A mobilszolgáltatók hasonló szituációkban jellemzően kerekeken mozgatható megoldásokat használnak ideiglenes térerő növelésre, ám ezek rossz, súlyosan sérült infrastruktúra – hiányzó vagy tönkrement utak, elakadt autókkal zsúfolt autópályák stb. – esetén sokkal lassabban tudják helyreállítani a szolgáltatást.

A repülő mobiltorony ráadásul nagyobb terület lefedettségét teszi lehetővé a földön mozgatható alternatívákkal szemben. Ideális esetben 120 méter magasan lebeghet a drón a célpont terület fölött, így a felszín jóval nagyobb részére „lát rá”, mint a földre telepített kommunikációs központok.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény