FőoldalÜzletA Microsoft Amerikából visszaviszi Kínába a gyártást
2017. július 24., hétfő ::

A Microsoft Amerikából visszaviszi Kínába a gyártást

Két éve még az USA hazai gyártóiparának volt a szimbóluma az oregoni üzem

Alig két éve, hogy megnyitott a Microsoft oregoni gyára, ahol a Surface Hub nevű, nagyméretű érintős kijelzőket gyártotta a redmondi óriás, már be is zárják az üzemet. a helyi újság, a The Oregonian ki is mondja: azért történik ez, mert a vállalat Kínába telepíti át a termékvonal előállítását. A Microsoft viszont csak annyit közölt: a terméket a jövőben ugyanott fogják készíteni, ahol a Surface család többi tagját. Ez kimondatlanul is Kínát jelenti...

Mint arról az Elektronet nyomtatott hasábjain is írtunk (2017. 4. szám: Robotizáció, re-shoring és ezek esetleges következményei a magyar elektronikai iparra), Donald Trump kampányában sokszor hangoztatta, hogy mindent megtesz a külföldre települt gyártókapacitások hazahozásáért. Ez egyébként beleillik abba a vonalba, mely szerint a világ meghatározó ipari cégei egyre inkább az automatizált otthoni gyártásban hisznek. Különösen igaz ez azokban az esetekben, amikor nem a munkaerő ára, hanem minősége számít. Vagyis az egykor egyedül üdvözítőnek gondolt szerződéses gyártásra épülő modell megkérdőjeleződik.

Az amerikai területeken történő termelésnek azonban van egy nagy hátulütője: a kínai pár dolláros órabérek helyett 10-15 dollárt kell fizetni a munkásoknak óránként. A magasabb bérköltség pedig versenyhátrányba hozza a hazai alkalmazottakkal dolgoztató cégeket azokhoz képest, akik a Távol-Keleten gyártatnak. Ennek ellenére döntött úgy két éve a Microsoft, hogy az oregoni Portland külvárosában Wilsonville-ben húzza fel a Surface Hubokat gyártó üzemét. A gyár a trumpi politikába illeszkedően a sikeres amerikai gyártás szimbólumává is vált. A piaci folyamatokkal azonban nem lehet szembemenni: a redmondi szoftverfejlesztő a napokban kénytelen volt úgy dönteni, hogy szerződést bont tucatnyi beszállítójával és elbocsátja a helyszínen alkalmazott 124 főt.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény