FőoldalÜzletA hagyományos izzó csak zabálja az áramot
2017. július 10., hétfő ::

A hagyományos izzó csak zabálja az áramot

Három év múlva, 2020 után végleg eltűnnek a polcokról a hagyományos izzók, ezután háztartási célokra csak LED-es fényforrások lesznek elérhetők. Erről a folyamatról 10-ből 9 magyar fogyasztó már hallott, de addig, amíg ki nem ég egy lámpa, a többség, 62%-nem foglalkozik a csere gondolatával – derül ki az INESA LED gyártó cég magyar otthonokat és fogyasztókat vizsgáló reprezentatív felméréséből

2009-ben az Európai Unió elrendelte a hagyományos izzók fokozatos kivezetését, elsősorban fenntarthatósági szempontok miatt, mivel becslései szerint az EU-s országok otthonaiban a fényforrások 85%-a hagyományos, rossz energiamutatókkal rendelkező izzólámpa. Ezt az arányt, amennyire lehetséges, szeretné leszorítani, ezért a többéves átfutás végére az áruházak polcain már csak a korábbi gyártásokból megmaradt hagyományos fényforrások kaphatók, azok is csak 2020-ig.

Legyen fény!

Az INESA felmérése szerint egy átlagos magyar otthonban 12 lámpatest és 19 égő található, melyből az izzók fajtáját nézve a hagyományos, a kompakt és a LED izzók is hasonló, 25% körüli arányban vannak jelen. A maradék 25%-ot egyéb, pl. halogén izzók teszik ki. Ez tehát némiképp kedvezőbb arányt mutat az EU-s számokhoz képest.

A magyarok növekvő nyitottságát és környezettudatosságát mutatja az is, hogy az otthonok több mint felében, 54%-ában találkozhatunk már legalább egy energiatakarékos LED fényforrással.

Spórolás fénnyel

A villanyszámlán való spórolást még sokan csak lámpák lekapcsolásán értik; ennél célszerűbb, és költséghatékonyabb, ha már a fényforrások kiválasztásánál is környezetkímélő izzókat választunk.

Egy LED fényforrás élettartama akár 50.000 óra is lehet, ami a kb. 1.000 órát világító hagyományos izzóénak 50-szerese, a 12.000 órát bíró kompakt fénycsőnek pedig 4-szerese. Sztenderd számítások szerint a villanyszámla világításra eső része akár 90%-kal is csökkenthető kizárólag LED fényforrások alkalmazásával, a bekerülési költségek megtérülése pedig egy éven belül elérhető.

Kiégett, cseréld ki drágám!

A magyarok többsége, 62%-a csak akkor cserél izzót, ha az előző kiég, vagy elromlik. Ez nem igazán energiatudatos hozzáállás, ugyanakkor az is elmondható, hogy izzócsere esetén már minden második ember biztosan LED izzót fog levenni a polcról.
Az égők kampányszerű cseréje egyébként azokra a LED iránt erősen elkötelezett fogyasztókra jellemző, akik felújítás, vagy új otthon kialakítása előtt állnak.

LED-et, de hova?

Az INESA kutatásából az is kiderült, hogy a válaszadók 62%-a szerint a konyhában és a nappaliban a legjobb megoldás a LED fényforrások használata. Ezt követi az előszoba, a fürdőszoba és az íróasztal hármasa, ezekbe a helyiségekbe a fogyasztók több mint fele szerelne szívesen LED fényt. „A LED izzók változatos formája, színe és fényereje miatt valóban univerzális megoldásnak számítanak szinte minden helyiségbe.” – mondta Domsa Mihály, az Én menő lakásom blog szakértője. “Egy konyhában például különösen fontosak a részletek, a szeleteléshez, főzéshez, mosogatáshoz minden területet látni kell. Itt a mennyezet megvilágításán túl a konyhaszekrény aljára helyezett LED-szalag elhelyezését szoktam javasolni.”mondta a blogger.

Az Inesa honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény