FőoldalÜzletAz USA-t is meghódítanák a kínai gyárak
2017. június 07., szerda ::

Az USA-t is meghódítanák a kínai gyárak

Kína immáron egyáltalán nem számít olcsónak a feldolgozóipar számára. Az emelkedő költségek pedig arra kényszerítik a termelőket, hogy új célországot találjanak

A kínaiak nem csupán azért akarnak beruházni az USA-ban, mert a Trump adminisztráció általában ösztönzi azt. Az Egyesült Államok ugyanis természetes előnyökkel is jár a kínai beruházások számára– mondta az Asia Pacific Exchange and Cooperation Foundation elnökhelyettese. Xiao Wunan cége kínai üzleti vezetőknek szervez befektetési túrákat az USA-ban. Az egyik fontos tényező a költséghatékonyság. Jóllehet az amerikai munkavállalók jelentősen többet keresnek kínai társaiknál, a költségszerkezet egészét tekintve az USA igen kedvező lehetőségeket biztosít.

A CNBC által megkérdezett kínai üzletemberek egyértelműen hangsúlyozták, hogy az aggregált költségek szempontjából az USA kedvezőbb környezetet nyújt Kínához képest. A textiliparban például egy tonna pamut előállítása 25 százalékkal kevesebb összköltségbe kerül, mint Kínában. Ezzel párhuzamosan a kínai bérszínvonal folyamatos fölzárkózást mutat. Az elmúlt évtizedben ugyanis évente 30 százalékkal emelkedtek a kínai bérek. Amennyiben pedig Trump valóban 15 százalékra csökkenti a társasági adó mértékét, úgy az USA tovább növelheti vonzerejét a feldolgozóiparban.

counting money 2

Az Egyesült Államok további, nagyon jelentős előnyt tud felmutatni a cégek számára: az üzleti környezet biztonságát. A CNBC által megkérdezettek szerint ugyanis a jobb levegő és a biztonságosabb élelmiszerek mellett az USA-ban könnyebb a hozzáférés a finanszírozási forrásokhoz, a kormány pedig sokkal kevésbé szól bele az üzleti életbe. Ráadásul, ha egy külföldi vállalat elkezd beruházni és munkahelyeket teremteni az USA-ban, akkor az állam ugyanúgy kezeli, mint bármely más céget. Továbbá lehet, hogy a kínai fogyasztók lesznek a jövő vásárlói, de ma még elvitathatatlan az amerikaiak ereje. Éppen ezért a kínai társaságok számára egyenesen aranybánya lenne, ha az USA-ban letelepedve közvetlen hozzáférést nyerhetnének az amerikai fogyasztói piachoz.

Bár számos vállalat érdekelt abban, hogy meghódítsa az amerikai piacot, nem mindenkinek érné meg az USA-ban működni. Az olyan tőkeigényes szektorok, mint a textilipar, a vegyszergyártás, illetve az autóipar egyes területei igen jól járhatnak az amerikai környezettel. Ezzel szemben a munkabérekre érzékeny területek már kevésbé vonzódnak az USA-hoz. Egyrészt azért, mert ezen vállalatok számára az amerikai munkaerő annyira drága, hogy gyakorlatilag lehetetlen olyan szintre lenyomni az összköltséget, hogy megérje az USA-ban termelni. Másrészt pedig az amerikai dolgozók jelenleg nem rendelkeznek azon készségekkel, melyeket a kínaiak hosszú éveken keresztül elsajátítottak.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény