FőoldalÜzletNyomtatható napelemet fejlesztettek ki a Torontói Egyetemen
2017. április 28., péntek ::

Nyomtatható napelemet fejlesztettek ki a Torontói Egyetemen

Az új technikának köszönhetően a jövőben az újságpapír nyomtatáshoz hasonlóan egyszerű és olcsó lehet a napelemek előállítása

A Torontói Egyetem szakértői hatalmas áttörést értek el a napelemek fejlesztésében. A módszert a perovszkit napelemekhez fejlesztették ki. Ezen eszközök speciális kristályszerkezetű anyagokból, úgynevezett perovszkit elemekből álló réteget használnak a napenergia villamosenergiává alakításához.

A Torontói Egyetem kutatói új technikájukkal ezen elemeket folyékony halmazállapotúvá változtatták, egyfajta napelem tintát hozva létre. Ezt a festéket aztán számtalan felületre, így üvegre és műanyagra is rá lehet nyomtatni. A felvitelhez ráadásul egy egyszerű tintasugaras nyomtató is elég, amely manapság számtalan háztartásban is megtalálható.

A szakértők úgy vélik, az új technikának köszönhetően a jövőben olyan egyszerű és olcsó lehet majd a napelemek létrehozása, mint az újságpapíré. A nyomtatással rengeteg eszközt és rendszert tehetnénk energiatakarékossá, mivel a réteg átlátszó, nem csupán ablakokra, de akár okostelefonok fedőlapjára is felvihető.

A perovszkit napelemeknek számtalan pozitívuma van – például az előállítási árukhoz viszonyított energia-átalakítási hatásfokuk –, ugyanakkor a hagyományos, szilícium alapú eszközök mellett mindeddig nem tudtak meghatározóvá válni. Azonban a szakértők úgy vélik, hogy a perovszkit napelemek gyors fejlődésüknek köszönhetően egy nap komoly vetélytársai lehetnek a ma széles körben használt eszközöknek.

A kutatók a Science nevű lapban mutatták be eredményeiket.

Korábban a témában

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény