FőoldalÜzletA Qualcomm megveszi az NXP-t
2016. november 02., szerda ::

A Qualcomm megveszi az NXP-t

A korábban híresztelt 30 milliárd dollárnál is többért, 47 milliárd dollárért vásárolta fel a Qualcomm a holland (korábban Philips kézben lévő) NXP félvezetőgyártót. Az NXP részvényeiért 110 dollárt ad darabonként, készpénzben. A két chipgyártó óriás múlt héten egyezett meg, de csak október 27-én közölte a hírt hivatalosan a Qualcomm. Ez minden idők eddigi legnagyobb félvezető-felvásárlása. Az ügyletet a média „minden idők legnagyobb félvezetőpiaci felvásárlásának” nevezte

Az akvizícióval egy kifejezetten összetett cég jön létre, amelynek az együttes évi árbevétele érheti el a 30 milliárd dollárt. Több mint 25 ezer közvetlen vásárlója révén az NXP az egyik legnagyobb beszállító többek közt az autóiparban, a hálózati és biztonsági piacokon. Az elemzők szerint is éppen ez, az NXP-nek az ezeken a piacokon való markáns jelenléte lehetett a Qualcomm fő motivációja a felvásárlásban. A Qualcomm ezáltal nem csak egy konkurenst kebelez be, de egyben portfóliója is tovább bővül, amivel kiegészíti saját mobil, IoT és vezeték nélküli rádió szolgáltatásait. Ez segít a vállalatnak továbbra is megőrizni kulcsfontosságú szerepét a chipgyártó piacon, ahol kezdenek egyre dominánsabbá válni a netre kötött járművek, és a digitális biztonság.

Ezzel a felvásárlással bővül tovább az idei nagy üzletek sora. Nyáron a SoftBank vette meg 32 milliárd dollárért az ARM-et, az Analog Devices pedig 14,8 milliárd dollárért a Linear Technology-t. Tavaly az Intel kebelezte be 15 millióért az Alterát, míg az Avago 37 milliárdot adott a Broadcomért.

A 60 éves múltra visszatekintő NXP 44.000 embernek ad munkát a világ 35 országában. 2015-ben az árbevétele 6,1 milliárd USD volt.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény