FőoldalÜzletA duális képzés első eredményei
2016. szeptember 14., szerda ::

A duális képzés első eredményei

Magyarországon elsőként hat, a Siemens duális képzésében végzett fiatal szer-zett Németországban is elismert fémipari szakmunkás-bizonyítványt. Emellett 18 másodéves diák Europass mobilitási igazolványt kapott. A fiatalok sikerei is hoz-zájárulnak ahhoz, hogy jövőre új szakma indítását tervezi a vállalat

A Siemens Zrt. 2012-ben indított duális szakképzésének negyedik évfolyama, összesen 31 fő végzett idén a vállalat által oktatott ipari gépész, gépi forgácsoló és hegesztő szakmában. Az okleveles ipari gépészek közül hatan, Magyarországon elsőként teljesí-tették az úgynevezett „Fachkraft für Metalltechnik” német fémipari szakmai vizsgát. A sikeres vizsgát követően átadott bizonyítvány a hazai munkaerőpiacon is jelentős szakmai elismerés, hiszen a magyar sztenderdeknél komolyabb és összetettebb vizs-gáról van szó. A fiatalok bizonyítványait Gabriel A. Brennauer, a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara Ügyvezető elnökségi tagja adta át, aki elmondta: „A képzés különlegessége, hogy teljes mértékben megfelel a németországi képzési rendszer kö-vetelményeinek, mégis itthon, magyar nyelven sajátíthatták el ezt a szaktudást a fiata-lok. Ez háromszorosan is előnyös, hiszen a diákok mellett a hazai vállalatok és a ma-gyar gazdaság is profitál majd szaktudásukból.”

A hat fiatal mellett 18 másodéves diákot is elismert a vállalat, ők Europass mobilitási igazolványt kaptak. Az igazolvány azoknak a tanulóknak jár, akik szervezett keretek között vettek részt nemzetközi mobilitási programban, akár tanulmányi céllal, akár szakmai gyakorlaton. „A gyorsan változó munkaerőpiacon egyre inkább felértékelődik a jövő generációjának szakmai felkészültsége, külföldi tapasztalatai. A lehetőség, amit a Siemens biztosított a diákok számára, jelképezi, hogy a vállalat hosszú távon gondol-kodik Magyarországon és értéket teremt, hiszen a fiatalok oktatásába fektet” – emelte ki Zupkó Gábor, az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének vezetője.

A Siemens duális szakképzésének keretében háromhetes németországi szakmai gya-korlaton részt vett diákoknak Dale A. Martin, a Siemens Zrt. elnök-vezérigazgatója adta át az elismerést. „Büszkék vagyunk arra, hogy a hazai duális műszaki szakképzésben a Siemens élen jár. Terveink szerint jövőre új szakmát is indítunk, valamint a gépi for-gácsoló szakképzést egyéves CNC gépkezelő szakmaráépüléssel bővítjük. Így a diá-kok három év alatt két szakmát sajátíthatnak el” – mondta el Dale A. Martin.

A Siemens duális képzéséről további információ a siemens.hu/spe oldalon érhető el.

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény