FőoldalÜzletA Széchenyi István Egyetem szuperszámítógépet kap a Huaweitől
2016. május 27., péntek ::

A Széchenyi István Egyetem szuperszámítógépet kap a Huaweitől

A győri egyetemmel kötött komplex együttműködési megállapodás keretében egy 300 ezer dollár értékű szuperszámítógépet adományoz a Huawei

Öt évre szóló együttműködési megállapodást kötött a győri Széchenyi István Egyetem és a Huawei Technologies Hungary a kisalföldi egyetem távközlési és infokommunikációs képzésének fejlesztésére. A vállalat a gépészmérnöki, informatikai és villamosmérnöki karon folyó távközlési- és informatikai képzést a következő 5 évben mintegy 100 MFt értékben támogatja. Ennek része egy, a kutatás-fejlesztést segítő labort, amely tartalmazza a mintegy 300 e USD értékű szuperszámítógépet is (ilyen szuperszámítógépet nemrégiben egy lengyelországi egyetem is kapott a kínai cégtől). Ezen kívül elindították a Huawei Akadémiát.

Az együttműködés nem csak eszközök adományozásra terjed ki. Megállapodtak a BSc, MSc és PhD hallgatók közös szakirányú továbbképzésében, szakmérnök képzés indításában, sőt a Huawei beszáll a duális képzésbe is. Emellett lesznek közös kutatás-fejlesztési programok, melyekbe további partnereket vonnak be. A K+F fő iránya az m2m kommunikáció és az IoT, valamint a hálózatmenedzselés lesz.

Karish Cui, a vállalat technológiai igazgatója elmondta, hogy a Huawei hosszú távú magyarországi jelenléte szempontjából elengedhetetlen az egyetemi háttér. A 60 milliárd dollár éves bevételű, ma már 170 ezer főt foglalkoztató Huawei számára évről évre fontosabb az európai piac, aminek az ellátásában fontos szerep jut Magyarországnak. Itt működik a Kínán kívüli legnagyobb gyártási és logisztikai központja, több mint 600 magyarországi beszállítóval dolgoznak együtt, közvetlenül és közvetve mintegy 2500 főnek adnak munkát. A magyar központból irányítja a térségi logisztikai és gyártási, a visszáru, alkatrész és szerviz tevékenységet. Itteni befektetéseinek az értéke eléri a félmilliárd dollárt, ami az egyhatoda a kínai cégek által Magyarországon befektetett tőkének.

Földesi Péter, az egyetem rektora kihangsúlyozta, hogy a most aláírt megállapodás keretében elsősorban nem hagyományos pénzbeli segítséget, támogatást, hanem fejlesztést, gyakorlati tudást várnak a Huaweitől. Az egyetem először az autóipar (Audi) felé nyitott, most jutottak el az infokommunikációhoz, de maga a járműipar és a távközlés is egyre közelebb kerül egymáshoz.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény