FőoldalÜzletInternet kontra Telecom Italia
2016. április 18., hétfő ::

Internet kontra Telecom Italia

A Bloomberg híradása szerint a Telecom Italiánál tizenötezer állás eshet áldozatul az olasz távközlési piacon élesedő versenynek

Hatalmas elbocsátás várható a Telecom Italiánál (TI) az olasz távközlési piacon élesedő verseny miatt. A legnagyobb olasz távközlési szolgáltató dolgozóinak 30 százaléka válik fölöslegessé, ha az állami energiaholding, az Enel kiépíti nagy kapacitású üvegszálas hálózatát, és azt a TI versenytársainak rendelkezésére bocsátja. (Az Enel legnagyobb részvényese az állam, 24 százalékos pakettje révén döntő szava van a stratégiai kérdésekben.) Ezt kihasználva a konkurensek a TI-hez hasonló villámgyors internetelérést tudnak biztosítani ügyfeleiknek. A cég infrastruktúráját használja például jelenleg a VODAFONE olasz leánya és a Wind Telecom, s ha ők átpártolnak majd az alacsonyabb árat kínáló Enelhez, 5 millió ügyfelüket is magukkal viszik.

Az igények az élő sportközvetítések, tv-műsorok és filmek online nézése miatt gyorsan nőnek, ezzel azonban nem tart lépést az infrastruktúra. Olaszország a 8,21 Mibit/s-os átlagteljesítményével a 41. helyen áll a letöltési világranglistán, még Moldova és Fehéroroszország is megelőzi, nem is szólva a 12,88 Mibit/s-mal büszkélkedő Magyarországról. Ezen a helyzeten változtatna az Enel 2,5 milliárd eurós óriásberuházása, amit Francesco Starace vezérigazgató szavai szerint korábban a Telecom Italia maga is üdvözölt. Utóbbi most hallgat, az érdekvédőkre bízva a lobbizást a munkahelyek megőrzéséért. A távközlési dolgozókat tömörítő érdekképviselet főtitkára, Michele Azzola visszatetszőnek tartja, hogy pont az állam közreműködésével a számolnak fel 15 ezer állást a szektorban, s mindezért Matteo Renzi kormányfőt tette felelőssé. Renzi ugyanakkor a széles sávú internet elterjedését felgyorsító beruházások lassulását kritizálta, mondván, emiatt hátrány érheti Olaszország versenyképességét.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény