FőoldalÜzletA Samsungnál már készül a kontaktlencse-fényképezőgép
2016. április 08., péntek ::

A Samsungnál már készül a kontaktlencse-fényképezőgép

A filmbéli titkos ügynök szériatartozékból valóság lehet a Samsung új szabadalmának köszönhetően

A Samsung egyik legfrissebb szabadalma a virtuális valóságot viszi szó szerint még közelebb az emberekhez. Megvalósulása esetén okos kontaktlencséket viselhetünk, melyek nem csak arra lesznek jók, hogy ne legyen szükség látásjavító szemüvegekre, hanem arra is, hogy közvetlenül a szemük elé vetítsenek bizonyos tartalmakat. Az okoslencsében helyet kap egy apró képernyő (ez tud képeket vetíteni a szemünkbe), egy kamera (amelyet pislogással irányíthatunk), egy antenna (ennek segítségével kapcsolódhatunk a WiFihez) és pár mozgásérzékelő szenzor is. Az eszköz maga nem teljesen autonóm – szükség van hozzá ugyanis egy okostelefonra is ahhoz, hogy szolgáltatásait teljes egészében kihasználhassuk, hiszen a feldolgozást például a telefonok végzik.

samsung lens 1

A Samsung nem az egyetlen cég, amelyik az okos kontaktlencsék irányába kacsingat, hiszen a Google is rendelkezik két ilyen jellegű szabadalommal, melyekben hajlékony elektronika és szenzorok vannak, és a könnyből állapítja meg használójának vércukorszintjét. Érdekesség még, hogy mind a Samsung, mind pedig a Google ugyanabban az évben, tehát 2014-ben adta be a szabadalmi kérelmet. Ugyanakkor mindez még nem jelenti azt, hogy a koreai cég meg is valósítja, amit elképzelt, de ha lát benne piaci potenciált, akkor biztos nem hagyja porosodni a technológiát.

Szakértők szerint jogi, társadalmi, biztonságtechnikai szempontból számos kérdést felvet a láthatatlan kamerák használata. Kinek van joga ezeket használni? Ha a használat széleskörű, miként lehet ezen eszközöket könnyen észlelni, távolról semlegesíteni vagy működésüket felfüggeszteni, esetleg kikapcsolni, illetve van-e ennek bármilyen pszichológiai, fiziológiai vagy fizikai kockázata egészségügyi szempontból?

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény