FőoldalÜzletEgyre közelebb van a virtuális SIM kártya
2016. március 07., hétfő ::

Egyre közelebb van a virtuális SIM kártya

A mobil iparág szakmai szervezeteként működő GSM Szövetség (GSMA) elfogadta a virtuális SIM kártyás szabványt, ami még idén nyáron megérkezik okostelefonokhoz is

Az elsődleges cél nem a fizikai formában létező kártyák leváltása, de a gyakorlatban valószínűleg ez fog történni. Az ipari, gépek közti (M2M) adatkommunikációban egy ideje már alkalmazzák azt az eSIM-es megoldást, melyet a mostani szabványosítás után már a mindennapi eszközökben is be fognak vetni. A Mobile World Congress szakkiállítás előtt bejelentett szabvány még csak okosórákra, fitneszkarpántokra és egyéb kütyükre vonatkozik, de a GSMA közlése szerint júniusban kiadják az okostelefonokra vonatkozó eSIM-szabványt is.

A csak virtuálisan létező SIM előnye, hogy gyakorlatilag nem foglal el helyet, így az eSIM-es mobil eszközöknek nincs alsó méretbeli korlátja, bármilyen kicsik lehetnek, például okosórák, fitness-csuklópántok vagy szemüvegek, és néhány hónap múlva az okostelefonokban is felszabadulhat némi hely.

A szolgáltatói azonosítással eleve ellátott hagyományos SIM kártyákkal ellentétben az egyes készülékekbe integrált virtuális, azaz eSIM kártyák titkosított kommunikációs csatornán, szoftveresen írhatók és aktiválhatók. A gyakorlatban ez komoly előnyt jelenthet például a szolgáltatóváltásnál: fizikai csere nélkül, az eddigieknél kényelmesebben és gyorsabban lehet majd szolgáltatót váltani. A virtuális SIM megold a valós SIM kártyák által jelentett problémákat is. Az eSIM kártyával rendelkező készülékeket gyakorlatilag akár már a dobozból kivéve is a szolgáltatói hálózatra lehet léptetni. A mobiltelefon előfizetéshez csatlakoztatott okosórával például akkor is lehet hívást fogadni, ha a tulajdonos nem viszi magával a telefonját.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény