FőoldalÜzletFeltalálták a jövő adathordozóját
2016. február 23., kedd ::

Feltalálták a jövő adathordozóját

Ismét feltaláltak egy olyan adathordozó eljárást, amellyel az adatokat extrém hosszú ideig meg lehet őrizni

Ha adatokat másolunk egy adathordozóra, jó eséllyel szembesülünk azzal a jelenséggel, hogy egy idő után olvashatatlanná válik a hordozó. Ez lehet fizikai vagy kémiai sérülés is, a lényeg, hogy az adathordozón lévő információt nem tudjuk leolvasni. A Southhamptoni Egyetem kutatói most azt állítják, hogy olyan adathordozót találtak ki, amely akár évmilliárdokig is képes tárolni az adatot.

A kutatók ötdimenziós digitális adatnak nevezik a módszert, mert itt az adat helyzetén kívül annak mérete és iránya is fontos szerepet játszik. Az eljárás lényege, hogy nagyon gyors lézert használnak nagyon rövid ideig a különböző rétegekben.

A lemezre 360 terabájt fér, az adatok akár 1000 Celsius-fokos hőmérsékletet is túlélnek és a becslés szerint szobahőmérsékleten 13,8 milliárd évig képesek tárolni az adatot.

Az adathordozó teljesen új világot nyithat az archiválásban is akár, mert gyakorlatilag örökké megmaradnak az adatok. Az egyetem szerint múzeumok, könyvtárak, nemzeti archívumok férnek el majd nagyon kicsi helyen. Már meg is történtek az első archiválások, a kutatók az Emberi Jogok Nyilatkozatát, a Magna Cartát és a Bibliát másolták fel három különböző lemezre, hogy túlélje az emberiséget. A kutatók most olyan cégeket keresnek, amelyek segíthetnek piacra dobni a technológiát. Arról még nincs híradás, hogy mikor kerülhet a technológia a szélese körű felhasználók elé.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény