FőoldalÜzletA tajvani földrengés hatása az elektronikai iparra
2016. február 22., hétfő ::

A tajvani földrengés hatása az elektronikai iparra

A száznál több életet követelő tajvani földrengésnek a félvezető piacra is hatása lehet

Az elsőre vártnál nagyobb mértékben befolyásolhatja a TSMC ezévi félvezető termelését a február 6-i földrengés – számolt be a tajvani Digitimes. A bérgyártó Tajnan városában található mindhárom félvezetőgyártó üzeme megsérült. A Fab 6 és a Fab 14B jelzésű épületeket, illetve azok eszközeit már nagyrészt helyreállították, a Fab 14 esetében viszont elhúzódnak a munkálatok, az első kárfelmérés túlságosan optimistának bizonyult. A földmozgásban legnagyobb mértékben érintett Fab 14-ben 20 nanométeres gyártástechnológián munkálták meg a szilícium ostyákat. Ezt többek között olyan termékek alkalmazzák mint az Apple A8 és A8X, vagy a Qualcomm Snapdragon 810 rendszerlapkák. Több forrás is állítja, hogy a TMSC-nek exkluzív szerződése van az Apple-vel, hogy kizárólagos beszállítóként legyártja az idén megjelenő iPhone 7 és 7 Plus okostelefonokba az A10-es processzort. A földrengés tehát azt is jelentheti, hogy a vélhetően ősszel megjelenő új iPhone-okból is kevesebb készülhet el. Több külföldi hírportál is úgy véli, ez akár a megjelenés késleltetéséhez is vezethet.

Mindez azt eredményezheti, hogy a TSMC által korábban jósolt, egy százalék alatti visszaesés magasabbra rúghat, de hogy ez pontosan mekkora számot takarhat, azt egyelőre nem árulták el az illetékesek. A bérgyártó közölte, hogy a történtek ellenére is optimisták, az első negyedévre előzetesen megcélzott nagyjából 6 milliárd dolláros bevétel még a természeti csapás utóhatásai ellenére is tartható lesz.

A TSMC mellett még számos vállalat rendelkezik félvezetőgyártó üzemmel Tajvanon. Amennyiben bármilyen okból komolyabban megrongálódik egy, az akár komolyabban befolyásolhatja a termelést, illetve az egyes komponensekre épülő termékek gyártását. Hasonlóra példa az a nagyjából öt évvel ezelőtti thaiföldi árvíz, melynek hatására óriási mértékben drágultak a merevlemezek.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény