FőoldalÜzletJelentősen nőhet az SSD-k tárolókapacitása és sebessége
2016. február 17., szerda ::

Jelentősen nőhet az SSD-k tárolókapacitása és sebessége

A Micron 3D NAND lapkáinak köszönhetően a személyi számítógépekhez készülő SSD-k kapacitása meghaladhatja a 10 terabájtot

Az Intel SSD-ihez flash áramköröket szállító Micron megkezdte a 3D NAND lapkák tömeggyártását. Az új lapkáknak köszönhetően 3,5 terabájtosnál nagyobb kapacitású SSD-k jelenhetnek meg a piacon, és lehetővé válik 10 terabájtosnál nagyobb tárolókapacitású, 2,5 hüvelykes méretű SSD-k gyártása. Az Intel az otthoni felhasználóknak 4 terabájtos maximális kapacitású SSD-ket készít, és a Micron új 3D NAND lapkái megháromszorozhatják ezt a tárkapacitást. A világ legnagyobb lapkagyártója egyelőre nem közölt információkat arról, hogy mikor érkeznek az új SSD-k, azt mindenesetre tudni lehet, hogy az SSD-ket ugyancsak gyártó Micron új eszközei tavasszal és nyáron várhatók.

A Micron némi hátrányban van a rivális Samsunggal és Toshibával szemben, amelyek sok évvel ezelőtt áttértek a 3D NAND flash technológiára a tárolókapacitás növelése és a költségek csökkentése érdekében. Ugyanakkor a Micron azt állítja, hogy 3D NAND lapkáinak sűrűsége háromszorosan meghaladja a versenytársak termékeiét, ami azt jelenti, hogy egy ugyanolyan méretű SSD háromszor akkora tárolókapacitással rendelkezik, így a tárolóeszközök kevesebb helyet foglalnak el egy adatközpontban, és beférnek a karcsúbb kivitelű eszközökbe is. Az egyelőre nem világos, hogy a Micron ezeket a lapkákat használja-e majd az Intellel közösen fejlesztett, lényegesen gyorsabb tárolást lehetővé tevő Xpoint technológiához. A fejlesztők azt állítják, hogy az Xpoint 10-szer sűrűbb lesz, mint a DRAM, valamint 1000-szer gyorsabb és sokkal tartósabb SSD-k készíthetők vele, mint a mai flash technológiával. Az Intel az Optane márkanév alatt tervezi forgalomba hozni az Xpoint alapú DIMM-eket és SSD-ket, várhatóan még az idén.

Egyre nagyobb kapacitású és egyre tartósabb SSD-k kerülnek forgalomba. A Fixstars a múlt hónapban rukkolt elő egy 13 terabájtos SSD-vel, amely meglehetősen borsos, gigabájtonként 1 dolláros, összességében 13 ezer dolláros árával hívta fel magára a figyelmet. Ami az idei évre vonatkozó további terveket illeti, a SanDisk 6-8 terabájtos SSD-k piacra dobására készül, míg a Samsung egy 4 terabájtos tárolóval fog kijönni.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény