FőoldalÜzletElkészült Budapest első okos villanyoszlopa
2015. november 26., csütörtök ::

Elkészült Budapest első okos villanyoszlopa

Utcai kandeláber, mely egyben e-car töltőállomás, WiFit sugároz, baj esetén segélyhívásra használható és még térfigyelő kamera is van benne

2015 tavaszán az ELMŰ-ÉMÁSZ és a T-Systems Magyarország együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá, amelynek értelmében közösen fejlesztenek intelligens, energiahatékony és a városi életet megkönnyítő megoldásokat. Az együttműködés alapját a cégek szakértelme: a T-Systems Magyarország rendszerintegrációs kompetenciáinak és az ELMŰ-ÉMÁSZ energiahatékonyság, e-mobilitás és klímavédelem területén felhalmozott szaktudásának fúziója képezi.

A közös munka első kézzelfogható eredménye az az intelligens közvilágítási oszlop (Smart ServicePoint, SSP), amelyet november közepén Budapest egyik legforgalmasabb részén, a II. kerületi Széna téren helyeztek üzembe. A berendezésben lévő műszaki eszközök és az alkalmazott megoldások mérföldkő az e-mobilitás hazai elterjedésében és az ország környezetvédelmi céljainak elérésében.

Magyarországon ez az első eset, amikor egy meglévő közvilágítási oszlopba építenek be elektromos autótöltőt, amelyet az e-autósok a nap 24 órájában igénybe vehetnek. A berendezés része egy ingyenes vezeték nélküli internetkapcsolatot biztosító WiFi router is, amely 180 méter sugarú körben 200 felhasználó igényeit képes egyszerre kielégíteni. Az oszlopra szerelt biztonsági kamera, a kerület 50. térfigyelő eszköze, a rendőrséggel való kapcsolat létrehozására alkalmas vészgomb a lakosok és a járókelők biztonságát szolgálja. A világítást korszerű és energiatakarékos LED fényforrások biztosítják.

Az okos oszlop szolgáltatása tovább bővíthető, a moduláris felépítéséből adódóan testre szabható, a felsoroltakon kívül más rendszerelemek integrálására is van lehetőség a jövőben.

Fotó: Vámosi-Nagy Gergely/ELMŰ

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény