FőoldalÜzletJövőre indulhat az elektronikus SIM
2015. november 18., szerda ::

Jövőre indulhat az elektronikus SIM

A Deutsche Telekom szerint az eSIM 2016-ban jelenik majd meg a piacon új szabványként és 2017-től kezd el komolyan terjedni. A hálózatüzemeltetők többsége támogatja az új szabvány bevezetését

Az új szabvány bevezetése lendületet adhat a gépek hálózatba kötésének és a dolgok internetének. A jövőben egyre több eszköznek lesz internethozzáférése és 2020-tól minden személynek akár tíz ilyen készülék (okostelefon, laptop, autó, fitneszkarkötő, okosóra stb.) is a tulajdonában lehet. Éppen ezért lesz fontos ezeknek a megoldásoknak az egyszerű aktiválása és kezelése, erre pedig az eSIM alkalmas lehet. Az eSIM sikeréhez kulcsfontosságú a globális nyitott szabvány megteremtése, ezért az ágazatnak egy közös, együttműködésre képes megoldásra van szüksége. A hálózatüzemeltetők, a készülék- és a SIM-kártya gyártók közösen dolgoznak a szabványon, amelyet 2016-ban vezethetnek be.

Az első megoldások alighanem a táblagépekhez érkezhetnek, de a viselhető termékekben is megjelenhetnek. Az ok egyszerű: különösen az utóbbi eszközökben nehezen lehetne elhelyezni a hagyományos SIM-kártyákat és biztosítani azok cseréjét. A kezdetekkor valószínűleg hibrid megoldásokat fognak alkalmazni, de 10 év múlva már nem lesznek plasztik SIM-kártyák. Az Apple és a Samsung is mielőbbi megvalósítást sürget, mert így függetleníthetnék magukat a mobilszolgáltatóktól. A két cég már egy fél éve folytat megbeszéléseket az eSIM szabvány bevezetéséről a GSM Szövetség (GSMA) képviselőivel. A módosítás előnyös lenne az utóbbiak és az előfizetők számára is, ugyanis - például szolgáltatóváltáskor - nem lenne szükség a SIM-kártyák cseréjére.

A GSMA közölte, hogy a hálózatüzemeltetők többsége - például a Deutsche Telekom, a Vodafone, az Orange, a Telefónica, a Hutchison Whampoa és az AT&T - támogatja az egyezség megkötését. Az eSIM leghamarabb 2016-ban jelenhet meg az eszközökben. A megoldást fixen beépítik a termékekbe, ezért a szolgáltatóváltást a beállítások menüben lehet majd végrehajtani. A változtatás előnyös lesz például a külföldi utaknál is, ráadásul így a Dual-SIM-es mobilok esetén az egyik eSIM-et lehet majd használni a telefonáláshoz, míg a másikat a mobilinternetezéshez. Az Apple egyébként ragaszkodna a saját univerzális SIM-megoldásához, így valószínű, hogy az a következő generációs iPhone készülékekben is meg fog jelenni.

Már létezik egy eSIM szabvány, amely a gépek, az autók és az eszközök kommunikációját támogatja. Ezt mind az Apple, mind a Samsung felkarolta. Anne Bouverot, a GSMA vezérigazgatója elmondta, hogy a cél egy olyan eSIM bevezetése, amely mind a gépek, mind a fogyasztók kommunikációját támogatja. Ez azt jelenti, hogy a két eSIM szabvány ötvözése lehet a következő lépés.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény