FőoldalÜzletA robot még a kínai munkásnál is olcsóbb
2015. augusztus 11., kedd ::

A robot még a kínai munkásnál is olcsóbb

Az egyik kínai elektronikai gyártó az egy kilencedére csökkentette a humán dolgozóinak számát. A többi munkát robotokra bízta

A mobiltelefonos alkatrészeket gyártó Changying Precision Technology Company dongguani gyárában korábban 650 munkás dolgozott. Ma már viszont csak 60 ember felügyeli a munkát, miután a teljes gyártási folyamatot automatizált gépek vették át. A robotizálás keretében nem csupán robotkarok váltották fel az emberi kezeket a futószalag mellett, de a logisztikai feladatokat is önjáró gépek látják el, valamint több más feladatra is automata rendszereket telepítettek.

Az eredmények egyszerre elképesztőek és riasztóak. A közel 590 munkás teendőit 60 robot végzi el. Luo Weiqiang, a cég igazgatója szerint egy robotkar most hat-nyolc munkás feladatát képes ellátni egyszerre. A következő két évben a robotok számát ezerre szeretnék növelni úgy, hogy a folyamatok 80 százalékát ők végezzék el. A hivatalos adatok szerint a váltással a termelékenység majdnem a háromszorosára ugrott, miközben a munka minősége is látványosan javul. A hibás termékek aránya (a meglehetősen soknak mondható) 25 százalékról 5 százalék alá csökken, a termelési kapacitás pedig a 8000 darab/főről 21 ezer darabra emelkedik. A keményen dolgozó kínai kisembereknek további rossz hír, hogy a cég a folyamatok fejlesztése után még ennél is kevesebb, mindössze 20 alkalmazottal is megoldhatónak látja a gyár működtetését.

Bár a gondolat, hogy az emberek helyét robotok vegyék át elsőre ijesztőnek hangzik, Kína lassan rá lesz kényszerülve arra, hogy ilyen megoldásokat alkalmazzon. Jelenleg közel 200 millió 60 év feletti él az országban, az idősek száma pedig egyre csak emelkedik. Hogy Kína elkerülje a demográfiai válságot, a kieső munkaerőt robotokkal akarják helyettesíteni. A Made in China 2025 terv szerint a következő tíz évben meredeken emelkedne a csupán robotokkal dolgoztató gyárak száma.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény