FőoldalÜzletÚjabb digitális eszközök lesznek vámmentesek
2015. augusztus 05., szerda ::

Újabb digitális eszközök lesznek vámmentesek

A WTO-ban született új döntése szerint az újgenerációs technológiai termékek újabb széles köre mentesül a vámok alól – adta hírül a Reuters

A videojátékoktól a digitális orvosi eszközökig terjed a nemsokára vámmentesé váló újabb széles termékkör. A Világkereskedelmi Szervezetben (WTO) három év huzavonát követően született megállapodás erről. Ez a mostani megállapodás naprakésszé teszi a WTO-nak az információtechnológia vámmentességéről 18 évvel ezelőtt született egyezményét, az Information Technology Agreementet (ITA). Az 1997-ben életbe lépett ITA megállapodás megújítása körül 2012. óta folyt a vita, aminek nem kis tétje volt, hiszen a WTO-hoz csatlakozott országok bonyolítják a világ IT-kereskedelmének a 97 százalékát. Azóta ugyanis egy sor új termékcsoport született a technológiai világában, amelyre az egyezmény megújítása híján nem vonatkozott a nulla százalékos vámtarifa, vagy a teljesen vámmentes kereskedelem lehetősége.

A döntésnek nem meglepő módon a leglátványosabban az Egyesült Államok fogadta örömmel, mint az egyik legnagyobb exportőr a technológiai szektorban, bár tovagyűrűző hatásként a világ más gazdaságaiban is várhatóan érezteti majd kedvező árhatását. Az amerikai kereskedelmi miniszter a bejelentést követően máris jelezte, hogy az ITA kiterjesztése az USA több mint 100 milliárd dollár értékű exportját érinti, a vámok lebontása pedig 60 ezer új álláshelyet teremhet a tengerentúlon.

Az IT termékek szabad kereskedelmének a szélesebbre nyitása egyebek mellett olyan nagy amerikai technológiai gyártóknak kedvez, mint a General Electric, az Intel, a Texas Instruments, a Microsoft és a Nintendo. A termékek köre pedig olyanokkal bővülhet, mint a játékkonzolok, a nyomtatókba szánt festékpatronok, a GPS-készülékek, egyes szoftverek, illetve orvosi eszközök, beleértve az MRI-készülékeket, vagy a következő generációs félvezetők.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény