FőoldalÜzletÚj pályázati rendszer kiemelkedő kutatóknak
2015. június 17., szerda ::

Új pályázati rendszer kiemelkedő kutatóknak

Új pályázati rendszert hív életre a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal). A pályázattal olyan kiemelkedő hazai kutatókat kívánnak támogatni, akik az Európai Kutatási Tanács (ERC) pályázatain kiváló minősítést kaptak, de végül mégsem részesültek támogatásban. A pályázati kiírás célja, hogy az ígéretes felfedező kutatásokat folytatók ne kényszerüljenek megszakítani vagy külföldön folytatni tudományos munkájukat, hanem magyar fogadóintézményben, kiszámítható körülmények között készülhessenek fel egy újabb, még magasabb színvonalú ERC-pályázat benyújtására

Az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) az Európai Unió legjelentősebb, kiemelkedő kutatásokat támogató pályázati rendszerének működtetője. Témabeli megkötés nélkül, egyedül a tudományos kiválóság elvét szem előtt tartva támogat komoly eredményeket ígérő, ugyanakkor – mint minden felfedező kutatás – kockázatokat is magukban hordozó európai projekteket. Az ERC pályázatain Magyarország a térség országaihoz mérten évek óta sikeresen szerepel, de a hatalmas érdeklődés miatt sok arra érdemes résztvevő nem kaphat támogatást forráshiány vagy egyéb adminisztratív okok miatt.

E kutatók számára hirdet 2015. június 15-től új pályázatot az NKFI Hivatal. A pályázati kiírás célja, hogy az ERC által meghatározott három pályázati kategóriában (Starting Grant – StG, Consolidator Grant – CoG, Advanced Grant – AdG) induló, a nemzetközi zsűri által színvonalasnak ítélt, de forráshiány miatt nem nyertes pályázatok benyújtói és befogadó intézményeik számára biztosítson áthidaló támogatást. A kutatóknak így lehetőségük nyílik rá, hogy hazai fogadóintézményben kezdjék meg az ERC-pályázatban leírt kutatási projektjüket, és kiszámítható körülmények között, kutatói versenyképességük megőrzésével készüljenek fel egy újabb, még jobban kidolgozott pályázat benyújtására az ERC-hez.

A támogatás az ERC 2014. és 2015. évi felhívásaira benyújtott pályázatok esetében vehető igénybe bármely tudományterületen, két alprogram keretében.

Az ERC Rásegítő Alprogramra azok a kutatók pályázhatnak, akik az ERC StG, CoG vagy AdG pályázati felhívásán az ERC-értékelés második körébe jutva „A" minősítést kaptak, azonban forráshiány miatt nem részesültek támogatásban.

Az ERC Átsegítő Alprogram azoknak a kutatóknak szól, akik az ERC StG vagy CoG pályázati felhívásán legalább „B" minősítést értek el, illetve azoknak, akik adminisztratív okok miatt nem indulhatnak a következő ERC-pályázaton.

Mindkét alprogram esetében a projekt futamideje 18 hónap, az ERC Rásegítő Alprogram esetében ez egy későbbi, az NKFI Hivatal által meghirdetett pályázat alapján további 12 hónappal megnövelhető.

A pályázat finanszírozására az NKFI Hivatal a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap terhére a 2015–2016 közötti időszakra összesen 450 millió forint keretösszeget biztosít, projektekként 18 hónapra maximum 45 millió forint támogatás igényelhető.
A pályázóknak rövid kutatási tervet és költségtervet kell benyújtaniuk, amelyben bemutatják, hogy az eredeti, ERC-nek benyújtott kutatási terv alapján a rendelkezésére álló időtartam alatt meddig jutnak el az NKFI Alapból igényelt forrásból a projekt megvalósításában, és külön ki kell térniük arra, hogyan kívánnak az ERC-pályázat újbóli benyújtására felkészülni.

A pályázatokat az erre a célra kialakított elektronikus pályázati felületen 2015. június 15-től a keret kimerüléséig folyamatosan, de legkésőbb 2016. december 31-ig lehet benyújtani.

A pályázatok elbírálása szakaszosan történik. Elsődleges értékelésüket az NKFI Hivatal által felkért szakterületi kollégiumok végzik, majd az NKFI Hivatal által megbízott szakértői csoportok a pályázati kiírás kiválasztási kritériumainak való megfelelőség szempontjából is értékelik és rangsorolják őket. Ennek alapján tesznek a kollégiumok javaslatot az NKFI Hivatal elnökének az egyes pályázatok támogatásáról.

Bővebb információ

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény