FőoldalÜzletElektromágneses helyett ultrahangos energiaátvitelt ajánl az uBeam
2015. május 19., kedd ::

Elektromágneses helyett ultrahangos energiaátvitelt ajánl az uBeam

Az indukciós töltés ma már nem csak a mobil eszközök körében számít szinte megszokott módszernek, az elektromos hajtású tömegközlekedésben is próbálkoznak az alkalmazásával. Ilyen töltőpadot (ld. Qi) használó mobiltelefon nálunk is kapható. Létezik azonban olyan fejlesztés is, amely a sokak szemében szálkát jelentő, elektromágneses sugárzást kibocsátó eszközzel szemben ultrahangot használ az energia átvitelére

A uBeam szerint a Qi-töltés lineáris innováció, míg az ő megoldásuk alapjaiban változtathatja meg az életünket. Bár az indukciós töltés valóban vezeték és csatlakozómentesen működik, erősen helyhez kötött az áthidalható kis távolság miatt. Ezzel szemben az ultrahanggal történő táplálás 4-5 méter távolságig alkalmazható, akár folyamatosan mozgó készülékek esetében is. A 20 kHz feletti tartományba tartozó hangok (azaz az ultrahangok) felhasználására olyan technológiát dolgoztak ki, amely a vevőegységet lokalizálva fókuszált jelet küld, ezzel a vezetékes töltéssel gyakorlatilag megegyező sebességgel tölthetőek a telefonok. Jó hír, hogy a uBeam ehhez telefontokot is tervezett, vagyis nem kell lecserélni régi készülékeinket, ha a néhány éven belül tervezett sorozatgyártás megkezdődik. A relatív nagy távolság mellett előny még, hogy az ultrahangos töltés biztonságos, élettani hatásait jelenleg is vizsgálják, de a felhasználni kívánt intenzitás mellett káros mellékhatásról nem tudni.

Nem véletlen, hogy a technológia iránt óriási az érdeklődés, többek között a Starbucks is stratégiai befektetővé kíván válni, a tárgyalások pedig jól állnak. A uBeam a Samsung és az Apple felé is tett lépéseket, de a tárgyalásokról nem sokat tudni. Az viszont tény, hogy az Amerikai Szabadalmi és Védjegy Hivatal jóváhagyta a vezeték nélküli töltés szabadalmát.

A tervezett vevőegységek (a telefontokok) várhatóan nem is kerülnek majd sokba, a sorozatgyártás költsége nem éri majd el az ötven dollárt. Az ultrahangos adót pedig a vezetékes hálózatra csatlakoztatva hamarosan jöhetnek azok az idők, mikor kávézás közben a készülékeink is energiával telnek meg. A kérdés már csak az, hogy mit szólnak majd hozzá az ultrahangot érzékelni képes állatok: például kutyák, denevérek?

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény