FőoldalÜzletMi történt a tech szektorban 2014-ben?
2015. január 07., szerda ::

Mi történt a tech szektorban 2014-ben?

tech-1Az új év kezdete kapcsán érdemes áttekinteni a tech szektor legjelentősebb eseményeit az elmúlt évben

 

A lapunk hasábjain is tárgyalt „Internet of Things" mind meghatározóbbá válását vetíti előre, fémjelzi, hogy 2014. januárjában a Google 3,2 milliárd dollárért megvette a Nestet. A keresőóriás ennek révén szeretne minél nagyobb részt lefedni a fogyasztói szektor minden aspektusából. Az akvizíció révén a Google tovább növelte hardver gyűjteményét, aminek részét képezi már a Motorola Mobility, a Google Glass intelligens szemüvegek, valamint a különböző, állati mozgásokat leutánzó robotok is.

Május végén történt meg az Apple valaha volt legnagyobb felvásárlása: a Beats Electronics nevű, zeneszolgáltatásokat és prémium fejhallgatókat értékesítő cég megszerzése 3 milliárd dollárért. Ezzel a cég tovább növelte jelenlétét a trendi termékek körében.

A Facebook sem tétlenkedett, márciusban például megvásárolták az Oculus Riftet, 2,2 milliárd dollárért. Az igazán nagy durranás viszont a WhatsApp 22 milliárd dolláros felvásárlása volt, már csak azért is, mert a cég alig rendelkezik bevétellel. A WhatsApp a kulcsfontosságú mobilos területen számít népszerűnek, ahol a Facebook is próbál egyre nagyobb szereplővé válni, nem csak a felhasználók száma, hanem az árbevételt illetően is. A WhatsApp ezzel új dimenziót nyit a Facebook számára, mint azonnali üzenet és képküldő alkalmazás. Itt talán sokak számára nyilvánvalóvá válhatott, a felhasználók is nagyon értékesek egy cég számára.

Hatalmasat bukott viszont a közösségi médiacégek egyik legnagyobbika, a Twitter. 2013 végén még 70 dollár felett is járt az árfolyama, májusban pedig már csak 30 dollár közelében kereskedtek a papírokkal. Egyelőre nehéz látni, hogy a cég miből tudná látványosan növelni felhasználói számát, ami jelentős lemaradásban van a Facebookhoz képest.

Mi is foglalkoztunk vele annak idején, hogy februárban távozott a Microsoft éléről Steve Ballmer, aki 14 évig vezette a redmondi vállalatot, helyére pedig Satya Nadella érkezett. Nadella munkáját a piac is jól díjazza, a Microsoft árfolyama közel 30 százalékot emelkedett és 14 éves csúcsára ugrott.

Az Apple is remekelt 2014-ben, amiben nagy szerepe van Tim Cooknak is. A vezérigazgató alatt idén közel 40 százalékkal nőtt az Apple árfolyama, közben pedig emelte az osztalékot a cég, és a részvényeket is felaprózta. Az Apple jó teljesítményében persze az új fejlesztéseknek is szerepe volt: a cég bemutatta az Apple Pay névre keresztelt saját fizetési rendszerét, jöttek az új iPadek, jött a nagykijelzős "phablet" iPhone 6 és 6 Plus, valamint az Apple Watch néven futó okosórát is bemutatták.

Óriási fiaskónak bizonyult az Amazon.com saját fejlesztésű okostelefonja, a Fire Phone. Az értékesítések meglehetősen rosszul alakulnak, a cég 170 millió dolláros leírást volt már kénytelen végrehajtani a telefonokon, és a kezdetben iPhone-árakon kínált telefon egyelőre nem úgy fest, mintha képes lenne tömegeket lázba hozni. Az Amazon.com árfolyama meg is érzi a gyengélkedést, 2014-ben 25 százalékos mínuszt halmozott fel a tőzsdén a társaság.

 

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény