FőoldalÜzletA GlobalFoundries-é lett az IBM félvezetőgyártása
2014. november 04., kedd ::

A GlobalFoundries-é lett az IBM félvezetőgyártása

globalfoundriesAz eladó a profil átvételéért 1,5 milliárd dollárt fizetett a vevőnek. Az új felállásban mindenki arra tud koncentrálni, amihez a legjobban ért: az IBM a kutatáshoz, a GlobalFoundries pedig a gyártáshoz

Korábban az ELEKTRONET is foglalkozott a hírrel, miszerint a Kék Óriás tárgyalásokat folytatott East Fishkill-i mikroelektronikai üzemének eladásáról. A legígéretesebb az arab tulajdonú GlobalFoundries volt, amely cég 2012 májusában vált le teljes egészében az AMD-ről, és még abban az évben be is indította a termelést New York-i üzemében.

Mint arról mi is hírt adtunk, a két cég között amiatt álltak le a tárgyalások, mert a két fél nem tudott megegyezni abban, hogy az üzletág átadása mellet még mennyit fizessen az IBM. Akkor az IBM 1 milliárd dolláros hozományt kínált, a GlobalFoundries pedig 2 milliárdot kért. Mostanra sikerült megegyezni félúton: az abu-dzabii központú cég megelégszik 1,5 milliárddal.

A két cég együttműködése gyümölcsöző lehet mindkét félnek. Az IBM ugyanis már a nyáron jelezte, hogy bár a gyártástól megszabadulna, a félvezetőkkel kapcsolatos alapkutatásokra továbbra is jelentős összegeket költ: a következő öt évre 3 milliárd dollárt irányzott elő erre a területre. A félvezető-ipart manapság elsősorban az anyagtudományok hajtják, melyek eredményeit felhasználva az atomi vastagságú áramkörök is előállíthatóvá válnak. Ez ugyanakkor azzal jár, hogy a gyártási technológia gyorsan avul.

Az IBM jó ideje küzd az üzletággal, amelynek súlya folyamatosan csökkent: a legutóbbi pénzügyi évben a cég összbevételeinek kevesebb mint 2 százalékát adta annak ellenére, hogy a saját célra gyártott chipek előállítása mellett bérgyártást is vállal. A részleg éves veszteségeit 1,5 milliárd dollárra becsülik, amit 2 milliárdos bevétel mellett ért el. Ahhoz, hogy ebből a helyzetből az IBM ki tudjon törni, nagyon sokat kellett volna költeni a gyártás korszerűsítésére. Ez azonban nem tűnt kifizetődőnek, ezért is döntöttek az amúgy is átalakuló cég vezetői az eladás mellett. Az új koncepció szerint ugyanis minden olyan területtől igyekeznek megszabadulni, amely tartósan veszteséget termel.

A GlobalFoundries érdeklődését nem a gyár, hanem a részlegben felhalmozott tudás és a szabadalmak keltették fel. Az East Fishkill-i mikroelektronikai üzem (ami pedig építésekor az egyik legkorszerűbb félvezető-gyártó üzem volt) gyakorlatilag értéktelen, a GlobalFoundries-nek annál jóval korszerűbb gyártóüzemei vannak. Nincs viszont olyan fejlett technológia a birtokában, amivel nagy teljesítményű lapkákat tudna gyártani.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény