FőoldalÜzletOptimalizálja energia- és nyersanyag-felhasználását!
2014. október 16., csütörtök ::

Optimalizálja energia- és nyersanyag-felhasználását!

Az Európai Unió közép-európai transznacionális programjának támogatásával született alkalmazással a gyártás-intenzív vállalkozások csökkenthetik költségeiket

A 3EMT Tool webalkalmazás segítségével a közép-európai régió kis- és középvállalatai optimalizálhatják energia- és nyersanyag-felhasználásukat. Az ingyenesen használható 3EMT Tool kifejezetten a gyártás-intenzív vállalkozásokban bővelkedő régiónk számára született. Az alkalmazást, amely az EU Central Europe Programjának társfinanszírozásával jött létre, a CEEM (CEEM - Central Environmental and Energy Management - as a kit for survival) projekt keretében, október végéig 500 vállalat tesztelheti.

Az Európai Bizottság erre az évtizedre meghatározott energiastratégiájában („Energia 2020") célul tűzte ki a tagállamok energiahatékonyságának növelését. E cél megvalósításában nagy szerep jut a gyártás-intenzív, így sok energiát felhasználó vállalkozásokban bővelkedő Közép-Európának. Az Európai Unió számára ezért kiemelten fontos annak elősegítése, hogy a régió gyártás-intenzív, többek között feldolgozóipari, autóipari, élelmiszeripari és építőipari kis- és középvállalkozásai optimalizálják nyersanyag- és energiafelhasználásukat.

Az alkalmazás hátterében álló CEEM projekt támogatja a zöld technológiák elterjedését, a fenntartható termelést és a fogyasztói szokások megváltozását, az európai és nemzeti környezeti előírások betartását, a környezeti tanúsítványok számának emelkedését, ezáltal ösztönzi a szén-dioxid kibocsátás, az energiafelhasználás, és a KKV-k költségeinek csökkentését.

„A gazdaságilag és környezetvédelmi szempontból egyaránt ideális üzleti stratégia kialakítása a KKV-k számára jelentős kihívást jelent, hiszen a vállalatok döntéshozóinak pontos, naprakész adatokkal kell rendelkezniük a cég minden, így környezetkárosító tevékenységére vonatkozóan is. Az új módszertan és az ez alapján fejlesztett webalkalmazás, a 3EMT Tool pontosan ebben nyújt számukra segítséget" – mondta el Dr. Szmolenszky Ágnes, a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft., a projekt egyik magyarországi partnerének külkapcsolati igazgatója.

Az online eszköz használatával a kis- és középvállalatok felmérhetik, hogy mennyire működnek környezettudatosan. Az energiahatékonyságban érdekelt szervezetek, kutatóintézetek által kifejlesztett alkalmazást 2014 márciusától október végéig közel 500 magyar, olasz, szlovén, osztrák és cseh vállalkozás tesztelheti ingyenesen. A 3EMT Tool szakértői igény esetén a kapott eredmények alapján konkrét lépések kidolgozásában is támogatják a cégeket.

A projekt honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény