FőoldalÜzletStartupok figyelem: 11 kisvállalat, amit felvásárolt a Google
2014. augusztus 29., péntek ::

Startupok figyelem: 11 kisvállalat, amit felvásárolt a Google

A Google 2001 óta összesen több mint $28 milliárd USD-t áldozott cégvásárlásra. Ennek során 163 vállalkozást vett meg, gyakorlatilag havonta egyet

A Google felvásárlásaiból szépen kirajzolódik az a jövő, amit a techóriás elképzel számunkra. A csúcstechnikás startupok a tudomány legújabb eredményeit képviselik, és főként informatikai és energetikai területen működnek, de van köztük szórakoztatóipari is.

1. Makani Power – zöld energiás cég – 30 millió dollár (7 milliárd forint)
A Makani nevű startup repülőgéppel kombinált szélerőműveket fejleszt, amelyek olcsóbban működnek, mint a hagyományos, földi szélerőművek. A céget beolvasztották a Google X Lab-nak nevezett kísérleti műhelyébe, ám egyelőre nem tudni, hogy mit akarnak a turbinákkal kezdeni.

2. Zagat – étteremgyűjtő oldal – 151 millió dollár (35 milliárd forint)
A Zagat a világ 18 nagyvárosának legjobb éttermeit szemlézi. Eredeti tartalmat ad, térképes keresővel. A Google feltehetőleg azért vásárolta meg, mert a Zagat jobban és sikeresebben csinálta ugyanazt, mint amit a Google a Yelp nevű – kicsit tágabb tematikájú – helyi üzletkeresőjével, így ebben az esetben egy fő konkurens felvásárlásáról lehet szó.

3. Titan Aerospace – drónfejlesztő cég – 60 millió dollár (14 milliárd forint)
A drónfejlesztő cég azért kellett a Google-nek, mert egy korábbi tervük alapján drónokkal és légballonokkal szerették volna elérhetővé tenni az internetet az egész Földön, bár úgy hallani, hogy erről mostanában letettek.

4. DNNresearch Inc. – neurobiológia, hálózatkutatás – 5 millió dollár (1,17 milliárd forint)
A kutatókból álló, háromfős torontói startupot tavaly márciusban vette meg a Google. Azért kellett nekik a cég, mert a kutatási területüket fel tudták használni számos projektjükhöz. Az idegrendszer hálózatos mintáját, működési elvét kutató cég eredményeivel könnyebben, hatékonyabban gyorsabban felépíthető egy térkép, egy szerver, vagy bármely hálózat, mint korábban, ami ráadásul energiát is spórol a Google-nek, így költséghatékony működéshez vezet.

5. DeepMind Technologies – mesterséges intelligencia – 650 millió dollár (152 milliárd forint)
A DeepMinddal a Google önállóan gondolkodó robotokat akar építeni, amelyek képesek látni és hallani, majd erre reflektálni.

6. Boston Dynamics — robotika — 500 millió dollár (117 milliárd forint)
A Boston korábban a Pentagonnak készített teherhordó robotkutyákat, most már a Google-nek dolgoznak. A céljuk az, hogy városokban, illetve nehezen megközelíthető helyeken szállítsanak nehéz csomagokat.

7. Waze – navigációs program – 1 milliárd dollár (234 milliárd forint)
Tavaly júniusban vásárolták fel a startupot, amelynek segítségével óriási adatmennyiséget képesek térképre vinni real time-ban. Például hasznos információkat tudnak megosztani az utak állapotáról, útakadályokról, balesetekről, vagy akár üzleti információkról.

8. Nest Labs — intelligens otthonok — 3,2 milliárd dollár (748 milliárd forint)
Még 2011-ben vásárolták fel az okos otthonok kutatásával, fejlesztésével foglalkozó céget. A Google célja az volt, hogy bevigye az Android rendszert az otthonokba, ami ingyenesen automatizálttá teszi egy ház, lakás működését.

9. Double Click — online hirdetői platform – 3,1 milliárd dollár (726 milliárd forint)
2008-ban vásárolták meg ezt a céget, amely újfajta, nagyvállalati hirdetés kiszolgáló platformot hozott létre. Ebből lett később a Google Ads. A befektetés bőven megtérült, hiszen az elmúlt negyedévben 12,6 milliárd dollár bevétele származott ebből az üzletágból a cégnek

10. YouTube — videó megosztó — 1,65 milliárd dollár (375 milliárd forint)
A Youtube lényegét aligha kéne megmagyarázni...

11. Android Android — mobil szoftver — 50 millió dollár (12 milliárd Forint)
Az eredeti tulajdonos, Andy Rubin alighanem a falba veri a fejét, hogy annak idején, 2006-ban aprópénzért megvált a cégétől.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény