FőoldalÜzletMinden, ami gyártás
2014. július 08., kedd ::

Minden, ami gyártás

Lezárult a Videoton vállaltcsoport technológiai termelés-fejlesztési program első szakasza. A Videoton EAS Kft. és a Videoton Autóelektronika Kft. 2010-től 2014-ig több mint 7,5 milliárd forintért bővítette kapacitását és infrastruktúráját

A 2008-as válság óta folyamatosan rekord árbevételt ért el a vállalatcsoport és a 2013-as nettó árbevétele elérte a 113,5 milliárd forintot. Sinkó Ottó vezérigazgató szerint „Nem egyszerű a beruházásokat, technológiai fejlesztéseket bemutatni a vállalatcsoport komplexitásából adódóan. A 2009 óta tartó fejlesztési folyamat alatt a Videoton a vállalt 4 milliárd helyett 12,3 milliárd forintot fordított fejlesztésekre úgy, hogy közben teljesen hitelmentessé vált. A cégcsoport tavalyi 113,5 milliárdos árbevételéből körülbelül 40 milliárdot az autóelektronika, 40 milliárdot az elektronikai-mechanikus eszközök gyártása és 20 milliárdot a háztartási eszközök előállítása hozott. A cégcsoport saját létszáma Magyarországon folyamatosan növekszik, idén várhatóan 600 fővel, de egyre nagyobb problémát jelent a szakemberhiány."

Klambauer Csaba az éppen július 1-jén tíz éves Videoton EAS Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy a 2010-es 8 milliárdos árbevételt 2014-re sikerülni fog 17 milliárd forintra emelni a dolgozói létszám pedig négy év alatt 350 főről 750 főre fog bővülni. A gyártott termékek köre a mostani 1200-ról az év végére 1500-ra fog emelkedni. A gyártott termékek elsősorban ipari- és háztartási elektronikai eszközök vezérlőegységei. A rendszerbe állított beültető gépsorokkal a beültetési kapacitás összesen 240 millió alkatrész/évvel nő meg. Emellett felületszerelő berendezések, forrasztósorok, AOI-k és szelektív lakkozógépek is beüzemelésre kerültek. A termelési terület 2500, a raktárterület 2000 m2-el nőtt a beruházásokkal. Hetente körülbelül tíz új terméket tesznek a gyártósorokra, a kapacitás körülbelül 50%-át a kis sorozatú termékek kötik le.

Lászlófalviné Gönczy Zsuzsa a Videoton Autóelektronika Kft. ügyvezető igazgatóasszonya is bevételnövekedésről számolt be, hiszen a 2010-es 20 milliárdos bevételüket idén majdnem meg fogják duplázni 38 milliárd forinttal. 2010 óta 10 beültető sort üzemeltek be, így a beültetési kapacitásuk eléri az 1,2 milliárd alkatrészt évente. A munkavállalók száma a négy év alatt 300 fővel bővült. 42 vevőjüknek körülbelül évi 40 millió terméket gyártanak, elsősorban LED-es világításokat, komplett modulokat és érzékelőket.

Lakatos Péter vezérigazgató úr kiemelte, hogy a bérgyártókból sikerült a cégcsoport gyártó cégeit a szerződéses gyártók szerepe után a beszállítók rangjára emelni, de ezzel a fejlődés nem áll meg, a vevőik érdekeinek megsértése nélkül saját márkás termékek fejlesztésén is dolgozni fognak hamarosan. A cégcsoport komplexitása, a vevők száma folyamatosan nő, a gyáregységek megfelelnek minden szabványnak és kielégítik a vevők változó logisztikai igényeit is. Az új galvánsorral, műanyag fröccsöntő géppel, lézervágóval és megmunkáló gépekkel képessé váltak komplett termékek előállítására is. (Győrben például a VT Mechatronics Kft. beültetőgépeket is gyárt)

A Videoton idén januárban egy újabb, 3 éves periódusban a tervek szerint 4,5 milliárd forintot fog beruházni.

Kovács Péter

Az Elektronet magazin főszerkesztője...

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény