FőoldalÜzletTovábbra is Lendületben a Pannon Egyetem
2014. május 23., péntek ::

Továbbra is Lendületben a Pannon Egyetem

A Magyar Tudományos Akadémia kiválósági programjának támogatásával alapíthat kutatólaboratóriumot a Pannon Egyetem Mérnöki Karán Szilágyi Róbert Károly, a legkiválóbb fiatal kutatók egyike
Együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására került sor a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a Pannon Egyetem között május 22-én Veszprémben

Egyedülálló nemzetközi szintű kutatások a Pannon Egyetem Mérnöki Karán

Szilágyi Róbert Károly
A Lendület-pályázat keretében az Egyesült Államokból Veszprémbe hazatérő vegyészprofesszor kutatásaival új anyagok felfedezéséhez kíván hozzájárulni, amelyek kulcsfontosságú elemeivé válhatnak a jövő technológiáinak és a szintetikus kémiai átalakításoknak. (43) vegyész a lágy és kemény anyagok molekuláris szerkezeti kémiájával foglalkozik. A Montanai Állami Egyetemről hazatérő tudós a Pannon Egyetemen létrehozandó lendületes kutatócsoportjával olyan új anyagok felfedezéséhez kíván hozzájárulni, amelyek kulcsfontosságú elemeivé válhatnak a jövő technológiáinak és a szintetikus kémiai átalakításoknak. Kutatási programjában szerkezetileg kontrollált anyagok tervezése és jellemzése szerepel. "Kutatási terveinket újszerű megközelítésben kívánjuk megvalósítani, spektroszkópiai technikákra, elsősorban röntgenabszorpciós spektroszkópiai mérésekre és az elméleti kémia teljes eszköztárára támaszkodva. A gyakorlati és az elméleti módszerek ötvözése lehetőséget ad rá, hogy megfejtsük az összetett biológiai, szervetlen/fémorganikus kémiai, anyagtudományi folyamatok molekuláris titkait" – vázolta terveit Szilágyi Róbert Károly.

A 2013-2016 közötti időszakra a Kutató Kar minősítésben részesített Mérnöki Kart az akadémiai és gazdasági élet szereplőivel való együttműködés és nyitottság jellemzi. Tudományos profilját olyan alap- és alkalmazott kutatások egymáshoz kapcsolódó rendszere jellemzi, mely teljes innovációs láncok kialakítását teszi lehetővé. Oktatói és kutatói arra törekednek, hogy a korábbinál fejlettebb technikai színvonalú, gazdaságosabb, új elveken alapuló eljárások és lehetőleg többféle célra alkalmazható technológiák jöhessenek létre a kémiai és az egyéb kapcsolódó tudományterületeken elért eredmények kombinációjával.

A kar kutatási portfólióját tovább erősíti, hogy a Levegőkémiai és Limoökológiai Kutatócsoportok mellett egy harmadik, a Molekuláris Szerkezeti Kémai Kutatócsoport alakulhat meg. A csoport vezetője Szilágyi Róbert professzor, aki a Szent-Györgyi Albert hazahívó pályázat ösztöndíj támogatásával a Montana State University intézményből tért vissza Veszprémbe. A Magyar Tudományos Akadémia támogatásával létrejött új kutatócsoport fő kutatási témája a szerkezetileg kontrolált anyagok előállítása. Ezen anyagok tervezéséhez olyan szakértőkre van szükség, akik képzettetek makroszkópikus, mikroszkópiukus, és molekuláris folyamatok együttes értelmezésében. A kutatás ezen a képzéshez kíván csatlakozni bioszervetlen, fémorganikus és szervetlen kémiai, felületkémiai és nanoszerkezeti területeken. A kutatócsoport az USA-ban megkezdett tevékenységét folytatja japán, kanadai, és USA-beli együttműködési partnerekkel, melynek során lehetőséget kínál a magyar hallgatóknak és doktoraduszoknak, valamit a külföldi diákoknak, hogy elsajátíthassák a nemzetközi kutatói munkához szükséges nyelvi, kulturális, és szakmai fogásokat. A független kutatási témák mellett, a csoport szoros szakmai együttműködést tervez a Kémiai és Környezettudományi, Vegyészmérnöki és Anyagszerkezeti Doktori Iskolák műhelyeivel.

Együttműködés az SZTNH és a Pannon Egyetem között

dr. Bendzsel Miklós, az SZTNH elnöke és dr. Friedler Ferenc a Pannon Egyetem rektora
Együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírására került sor a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) és a Pannon Egyetem között május 22-én Veszprémben. A megállapodás aláírásával a vezetők kinyilvánították együttműködési szándékukat az alábbi területeken: képzési és szolgáltatásfejlesztési tevékenységet valósítanak meg az iparjogvédelmi, szerzői jogi ismeretek növelése, szakemberképzés, kutatási eredmények jogvédelmének valamint hasznosításának elősegítése, az innovációs potenciál erősítése, a kutatás-fejlesztés és a technológiamenedzsment színvonalának fejlesztése érdekében.

A Pannon Egyetemen tartott aláírási ünnepségen részt vett dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter. Elmondta, két kiemelt jelentőségű szervezet köt megállapodást. Hangsúlyozta, az innovációs potenciálba nemcsak a találmányok, szabadalmak tartoznak bele, hanem fontos a jogi környezet is. A feltételek adottak, a szakmai munka európai kisugárzású intézményekben folyik.

Dr. Bendzsel Miklós, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke elmondta, kiemelten fontosnak tartja a felsőoktatás fejlesztését, kiváló együttműködő partnert talált a Pannon Egyetemben, amely intézményre nemzetközi referenciaként hivatkozik, hiszen fejlesztéseivel naprakészen válaszol a gazdaság és a társadalom kérdéseire, biztos alapja az együttműködésnek. A megállapodás a szellemi vagyongazdálkodást, innovációmenedzsmentet és a kulturális magatartást erősíti, anyanyelven, gyorsítottan és költséghatékonyan juthatnak világszintű szabadalmi ismeretekhez a partnerek. A Pannon Egyetem rektora, dr. Friedler Ferenc matematikai példán keresztül szemléltette a közös munka, a tapasztalatok megosztásának fontosságát, amelynek hatására az eredmények ismertté válhatnak.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, mint a szellemi tulajdon védelméért felelős kormányhivatal kiemelt feladatának tekinti az iparjogvédelmi és szerzői jogi ismeretek minél szélesebb körben történő terjesztését, valamint, hogy a hazai felsőoktatási intézmények működésében a szellemitulajdon-védelmi tudatosság megfelelő szerephez juthasson.

A Pannon Egyetem az előző években újraértelmezte céljait és kidolgozta az ezekhez igazodó működési modelljét, amely a minőséget és a fenntarthatóságot egyszerre biztosítja minden érintett számára. Ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a három alapfeladat – oktatás, kutatás és innovációs projekttevékenység – szervezeti garanciával, egyenrangú módon, egymást erősítve működik.

Dr. Friedler Ferenc rektor hozzátette: Az egyetem kutatói és innovációs jellegének erősödésével együtt a szellemi tulajdon jelentősége is megnőtt az intézmény működésében.

Az együttműködés fő területei és irányai

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

  • közreműködik a szellemitulajdon-védelmi ismeretek oktatásában,
  • segíti a modulokra alapított távoktatást,
  • igény esetén közreműködik a szellemitulajdon-védelemhez kapcsolódó egyéb szakmai módszertani fejlesztésekben,
  • szellemitulajdon-védelmi szolgáltatásait az Egyetem számára kedvezményesen hozzáférhetővé teszi.

Az egyetem graduális oktatási programjában választható tantárgyban bevezeti és fejleszti szellemi tulajdonvédelmi ismeretek oktatását az SZTNH közreműködésével.

A két intézmény szakdolgozati- és kutatási pályázatok közös kiírásával, illetve oktatói és hallgatói ösztöndíj alapító együttműködéssel szolgálja az egyetemi képzésben érdekeltek szellemi tulajdonvédelmi tudatosságának megerősítését. A hazai innovációs potenciál erősítése, a kutatás-fejlesztés és a technológiamenedzsment színvonalának fejlesztése érdekében az intézmények közös kiadvány- és konferenciaprojekteket valósítanak meg. Mindezeket éves munkaprogramokban rögzítik.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény