FőoldalÜzletSegítség a jövő mérnökeinek
2014. április 08., kedd ::

Segítség a jövő mérnökeinek

Természettudományos roadshow-n ad ízelítőt az Együtt a Jövő Mérnökeiért Szövetség (EJMSZ) fakultációválasztás előtt álló diákoknak néhány látványos jelenség bemutatásával, hogy rávilágítson: a természettudományok izgalmas kérdésekkel foglalkoznak és lehetőséget adnak az alkotásra. A közeljövő olyan kulcsproblémáinak megoldása, mint a környezetvédelem, az energiahiány vagy éppen a társadalom elöregedése, pont a természettudományoktól és a mérnöktől várható

A tavalyi év novemberétől 2014. április végéig tartó roadshow keretében közel 1800 fiatalhoz jut el a természettudományok lebilincselő világa. A turné záróeseményét, egyben tízedik, utolsó állomását a budapesti II. Rákóczi Ferenc Gimnáziumban rendezik 2014. április 28-án, melyre a szervezők minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Látványos élő kísérletekkel és előadásokkal indította útjára 2013 novemberének első felében az EJMSZ természettudományokat népszerűsítő országos turnéját. A 10 állomás az ország egész területét lefedi, Hajdúböszörménytől Budapesten át Győrig. Az előadások nem titkolt célja, hogy felkeltse a diákok érdeklődését a természettudományos és mérnöki pályák iránt. Ezek a területek ugyanis jelenleg kevésbé népszerűek a magyar fiatalok körében, miközben a XXI. század legnagyobb kihívásaira pontosan itt kell válaszokat adni, és a piac is leginkább ezeket az állásokat fizeti meg.

„Az EJMSZ létrejöttének egyik célja, hogy elősegítse a jövő mérnökgenerációinak megszületését, ez pedig érdeklődő fiatalok nélkül aligha megy. Szeretnénk megmutatni, hogy ez a terület nem csupán anyagilag lehet előnyös, de a feladatok önmagukban is valódi szellemi kihívást jelentenek." – mutatott rá dr. Palkovics László, az EJMSZ elnöke, akadémikus, majd hozzátette: „A piaci valóságot is igyekszünk bemutatni, ezért a roadshow minden állomásán egy-egy, a versenyszférában eredményesen szereplő vállalat is bemutatkozik."

„A pedagógusoknak a tanórákon sokszor időhiánnyal kell megküzdeniük, így az ilyen jellegű roadshow-k alkalmasabbak lehetnek a fiatalok érdeklődésének felkeltésére, a fantázia kibontására. Ezeken a tananyagon kívüli bemutatókon lehetőség adódik a legérdekesebb oldal felvillantására, annak érzékeltetésére, hogy a természettudományos és mérnöki munka a világ egyik leglebilincselőbb tevékenysége." – húzta alá Varjasi Gábor, az EJMSZ alelnöke és a Középiskolai Munkacsoport vezetője, aki szerint egy-egy ilyen találkozás sorsdöntő lehet egy pályaválasztás felé tartó fiatal számára.

A Természettudományi Roadshow előadásain gyakorló fiatal mérnökök osztják meg tapasztalataikat, amit tudomány-népszerűsítő előadás követ, végül pedig egy közel fél órás, látványos természettudományos kísérlet zárja a sort.

A programot, amelynek fővédnöke Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, az EJMSZ a tervek szerint a jövőben is folytatni fogja.

Naponta érdekes hírek a természettudomány világából az EJMSZ Facebook oldalán

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény