FőoldalÜzlet3 milliárd dollár feletti árbevétel 2013-ban
2014. január 28., kedd ::

3 milliárd dollár feletti árbevétel 2013-ban

A SAS újabb rekord árbevételének hátterében többek között az adatvizualizáció, az üzleti megoldások, a hoszting szolgáltatások és az üzleti intelligencia területek erőteljes növekedése áll

Az üzleti analitikai szoftverek és szolgáltatások vezető szállítójának számító SAS 3,02 milliárd dolláros árbevételt ért el 2013-ban. Ez 2012-höz képest 5,2%-os növekedést jelent, így a vállalat immár 38. alkalommal realizált rekord árbevételt. Az üzleti intelligencia megoldásokból származó bevételek bővülése a SAS új adatvizualizációs szoftvere, a SAS® Visual Analytics népszerűségének tudható be. A vállalat kétszámjegyű bevétel-növekedést ért el a felhőmegoldások területén, amelyek segítségével a szervezetek például a csalás és pénzügyi bűncselekmények ellen küzdhetnek, kezelhetik a kockázataikat, javíthatják ügyfélkapcsolataikat, vagy akár biztonságos és hatékony új gyógyszereket fejleszthetnek ki. A Big Data technológiát is kínáló SAS 2013-as árbevétele 25%-át forgatta vissza kutatás-fejlesztésbe, és idén az adatmenedzsment, adatvizualizáció, iparág-specifikus megoldások és a SAS® Solutions On Demand portfólió területén számít további növekedésre.

A SAS folytatja víziója megvalósítását: a bármilyen formában megjelenő és bárhonnan származó adatok értékes információvá alakítását. „Az adat egyre jelentősebb eszköz a szervezetek számára" - emelte ki Jim Goodnight, a SAS vezérigazgatója. „Az adatáradat mértéke annyira hatalmas, hogy nagy teljesítményű analitikai infrastruktúra nélkül lehetetlen elég gyorsan elemezni az adatokat ahhoz, hogy hatással legyenek a napi döntésekre. Az elmúlt két évben úttörő analitikai technológiát szállítottunk, amellyel kinyerhető az adatokban rejlő érték."

A csalásmegelőző és security intelligence megoldások tekintetében 44%-kal nőttek a SAS eladásai. A vállalat felhő alapú kínálatából - pl. a SAS® Solutions On Demand portfólió - származó bevétel 20%-os bővülése többek között annak köszönhető, hogy a gyógyszeripari vállalatok felkészülnek a várható jogszabályi változásokra, a szervezetek meg szeretnék érteni ügyfeleik preferenciáit, valamint a kormányok és a helyi önkormányzatok a csalások kiküszöbölésére törekszenek. Az iparágakat tekintve minden területen nőtt a SAS árbevétele - például az energia- és közszolgáltatási szektornak szóló megoldások esetében 18%-kal, az egészségügyi szoftverek területén 17%-kal, a tőkepiaci megoldások tekintetében pedig 16%-kal.

A korábbi évekhez hasonlóan 2013-ban is számos elismeréssel jutalmazták a vállalat kiemelkedő munkahelyi kultúráját: a SAS többek között a 2. helyre került a világ legjobb multinacionális munkahelyeinek Great Place to Work® intézet által összeállított rangsorában. A vállalat a Fortune magazin tavalyi és 2014-es „100 legjobb munkahely" listáján szintén a 2. helyet szerezte meg az Egyesült Államokban.

„Az elmúlt évben azt tapasztaltuk, hogy itthon is egyre inkább releváns kérdéssé válik a Big Data-ban rejlő lehetőségek kiaknázása. Ennek is köszönhető, hogy egyre több hazai intézmény érdeklődik az adatok képi megjelenítését biztosító adatvizualizáció iránt. Az idei évben arra számítunk, hogy tovább erősödik részesedésünk a fejlett analitikai eszközök, illetve a végfelhasználói lekérdezéseket, jelentéskészítést és elemzéseket biztosító szoftverek piacán. Jelentős keresletnövekedést prognosztizálunk továbbá a hatékony ügyfélfolyamatokat támogató marketingmegoldások területén is." - nyilatkozta Musza István, a SAS hazai cégvezetője.

2014-es kitekintés

Az IDC és a Forrester szerint is vezető analitikai szállító SAS célja, hogy továbbra is az élvonalban maradjon piacvezető nagy teljesítményű analitikai és egyéb megoldásaival, amelyekkel bármekkora méretű vállalat egyszerűen végezhet elemzéseket.
A SAS idén a következő területeken számít növekedésre:

  • Adatmenedzsment: A hatalmas mennyiségű adattal rendelkező vállalatok számára nehézséget okoz, hogy előkészítsék adataikat az elemzések számára, ezért egyre több szervezet alkalmazza a nyílt forráskódú Hadoop keretrendszert adattárolásra és -feldolgozásra. A SAS szorosan együttműködik partnereivel és ügyfeleivel, hogy támogassa az adattudósokat, üzleti elemzőket és vezetőket a Big Data tudássá és üzleti eredménnyé konvertálásában.
  • Adatvizualizáció, amely a statisztikai tudással nem feltétlenül rendelkező felhasználók számára is lehetővé teszi az egyszerű adatfeltárást. A SAS® Visual Analytics megoldás - amelyet már több mint 1.400 installációs ponton használnak világszerte - új funkcionalitással bővül majd az elkövetkező hónapokban.
  • Iparág-specifikus megoldások, amelyek például a bankok, biztosítók, kiskereskedők, kormányzati szervek, gyártó cégek, energiavállalatok, kórházak, gyógyszeripari vállalatok, telekommunikációs cégek és szállodák egyedi igényeire nyújtanak megoldást. 2014-ben a SAS új és továbbfejlesztett eszközöket mutat majd be, amelyek olyan kritikus üzleti igényekre kínálnak megoldást, mint például az előrejelzés, kereskedelmi csatornák optimalizálása, kockázatkezelés, csalásmegelőzés és -felderítés, ügyfélmegtartás, digitális marketingtevékenység megvalósítása és az ügyfélinterakció különböző csatornáinak összehangolása.
  • SAS Solutions On Demand portfólió: Egyre több vállalat alkalmaz felhő alapú megoldásokat, hogy kiaknázza a komplex elemzésekben rejlő előnyöket. A SAS 25 terméket kínál felhő alapú szolgáltatási modellben - többek között gyógyszerfejlesztést, oktatást, pénzmosás elleni küzdelmet, csalásfelderítést, marketingoptimalizációt, ügyfélintelligenciát és közösségi média elemzést támogató megoldásokat.

„Az intelligens szervezeti működés analitikával történő támogatása nem új keletű gondolat - az előre gondolkodó szervezetek már felismerték ennek jelentőségét." - fogalmazott Henry Morris, az IDC Worldwide Software and Services Research senior alelnöke. „A SAS kulcsszerepet tölt be azzal, hogy analitikai alkalmazásaival és prediktív technológiáival lehetővé teszi mindezt."

„Most, hogy az adatok mennyisége elérte és meg is haladta a korábban jelzett szinteket, a lehetőségek, és egyúttal a komplexitás is nőtt. Azzal, hogy 2013-as árbevételének 25%-át visszaforgatta kutatás-fejlesztésbe, és vezetői jó üzleti megérzésekkel rendelkeznek, a SAS készen áll arra, hogy világszerte támogassa a vállalatokat a Big Data kiaknázásában."

Jim Davis, a SAS senior alelnöke rámutatott, hogy noha nem minden vállalat rendelkezik óriási méretű saját adathalmazzal, a növekedési lehetőségeket nagyban befolyásolja a szervezetek azon képessége, hogyan tudják feltárni és kiaknázni a hatalmas mennyiségű, nyilvánosan elérhető adatokat. „Adatok mindenhol vannak - származhatnak például pénzügyi rendszerekből, szenzorokból, webforgalomból, hordozható eszközökből, közösségi média platformokból és nyilvános kormányzati adatbázisokból. Az alacsony adattárolási költségek és a memóriában történő feldolgozások együttesen támogathatják a szervezeteket abban, hogy proaktív döntéseket hozhassanak, a marketingtől kezdve a terméktervezésig." - mondta el Davis, hozzátéve: „Versenyelőnyre tesznek majd szert azok a szervezetek, amelyek az elsők között egyesítik a nyilvánosan elérhető adatforrásokat egy meglévő analitikai keretrendszerrel."

Oktatási iránti elkötelezettség

A komplex üzleti problémák analitika segítségével történő megoldása iránti igény miatt növekszik a szoftverek és szolgáltatások iránti keresletet, ami egyúttal az analitikai tudással rendelkező munkaerő hiányát is eredményezi. A McKinsey Global Institute tanulmányában azt vetíti előre, hogy 2018-ra 190.000 betöltetlen analitikai állás lesz az Egyesült Államokban, és a szükségesnél 1,5 millióval kevesebb Big Data szaktudással rendelkező menedzser és elemző. Az Accenture kutatása szerint 2015-re 117.600 új analitikai állás jön majd létre hét ország hat jelentősebb iparágában. Előreláthatólag csak Kínában lesz szakember-többlet, a legnagyobb hiány pedig várhatóan az Egyesült Államokban, Brazíliában és az Egyesült Királyságban jelentkezik majd.

A SAS képzést, tanulást és adminisztrációt segítő innovatív termékeivel és szolgáltatásaival támogatja az oktatást világszerte, hogy a 21. századi munkaerőt a megfelelő tudással vértezze fel. A vállalat például az Egyesült Államokban az analitikához kapcsolódó területeken 15 mesterképzést és több mint 50 olyan képzési programot támogat, amelynek sikeres elvégzése esetén a hallgató automatikusan minősítést szerez az adott szakterületen. 2014-ben a SAS új oktatási kezdeményezései tovább bővítik majd ezeket a programokat a tehetségek számának növelése érdekében. SAS Egyetemi Programjával Magyarországon is támogatja, hogy a munkaerő-piacra lépő friss diplomások rendelkezzenek a SAS tudás alapjaival.

„Elkötelezettek vagyunk az adatokhoz értő szakemberek következő generációjának kinevelése iránt." - mondta el Goodnight, majd hozzátette: „Azoknak, akik jól fizető, recesszió-biztos szaktudást szeretnének, érdemes megfontolniuk az analitikai karriert".

A SAS honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény