FőoldalÜzletTárolótechnológiát váltanak a smartphone-ok
2014. január 20., hétfő ::

Tárolótechnológiát váltanak a smartphone-ok

A határait közelíti az eMMC tárolótechnológia, bemutatkozik az UFS 2.0-s verziója

A mai modern okostelefonok és tabletek tárolószabványként eMMC tárolótechnológiát használnak. A 8 bites párhuzamos (parallel) buszt használó háttértárak lassúsága mára valódi problémává vált, a háttértár sávszélessége ugyanis a modern telefonokon is vissza tudja fogni a felhasználói élményt. Mind szekvenciális, mind véletlenszerű elérés sebességében nagyot léphetnek előre a mobilokba beépített háttértárak az új UFS szabványnak köszönhetően. Az UFS (Universal Flash Storage) viszonylag új szabvány, amely a párhuzamos csatolót sorosra cseréli, a sávszélesség bővülése elől így elhárulnak az akadályok.

Időközben az eMMC is kapott frissítést: a jelenleg általános eMMC V.4.41 szabványt követően elkészült a V4.5 és V5.0 szabvány is, amelyek a 104 MB/s sebességet előbb 200, majd 400 MiB/s-re emelik fel. Mivel azonban a gyártók számára világos, hogy a párhuzamos csatoló zsákutca, így ezen utóbbi két szabvány nem is kapott hardveres implementációt, a cégek inkább az UFS kutatás-fejlesztésére fókuszáltak. Az eMMC és az UFS összehasonlítása jelenleg nem egyértelműen a fejlettebb szabvány javára dől el, az UFS-alapú tárolók azonos kapacitás mellett jelenleg számottevően többe kerülnek és a vezérlő üresjárati fogyasztása is magasabb – terhelés alatt azonban az UFS már kevesebbet fogyaszt. Az UFS hátrányai azonban jobbára átmenetiek, a vezérlőszoftverek fejlődésével illetve a gyártás felfutásával várhatóan mind az árkülönbség, mind a fogyasztás mérséklődni fog. További fontos előny, hogy az UFS full duplex üzemmódú, vagyis a sávszélességet egyszerre kétirányú kommunikációra tudja használni, valamint támogatja az IO-parancsok rendezését (command queue), ami tovább növeli a sebességet véletlenszerű elérés esetén.

A Toshiba bejelentése szerint az új generációs, USF 2.0-t használó háttértárakat a második negyedévben kezdi meg szállítani, így várhatóan az ősszel bemutatkozó mobileszközökben tűnhet fel először az új szabvány. Az UFS jelenlegi piaci pozíciójának megfelelően először a csúcskategóriás okostelefonokban és tabletekben jelentkezik először. Ezt erősíti, hogy a Toshiba és a Qualcomm jelenleg a Snapdragon 805-ös család UFS 2.0 támogatásán működik együtt, ez pedig szintén egy abszolút csúcskategóriás rendszerlapka.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény