FőoldalÜzletEgységesek lesznek a notebook töltők is
2014. január 02., csütörtök ::

Egységesek lesznek a notebook töltők is

Az International Electrotechnical Commission (IEC) bemutatta a 62 700-as számú technikai specifikációt, amely egy egységes notebooktöltőt ír le

Ma már kevesen emlékeznek arra, hogy 2008-ban egy magyar európai parlamenti képviselő (Hegyi Gyula) kezdeményezte a mobiltelefon-töltők uniós egységesítését. Mint látjuk, a gyártók ellenkezése dacára a kezdeményezése sikerrel járt. A legújabb hírek szerint a Nemzetközi Elektrotechnikai Bizottság (IEC) 62 700-as számon elkészítette az egységes laptoptöltő megvalósításához szükséges műszaki specifikációkat – ami azért rendkívül fontos, mert a napjainkban használt akkumulátorok és töltőik eltérő feszültségűek illetve teljesítményűek. Az új specifikációk egyaránt meghatározzák a csatlakozókat és a foglalatokat. A biztonsági kérdésekre éppúgy figyelmet fordítanak, mint a kompatibilitásra és a teljesítményre. A környezetvédelmi szempontok is fontosak lesznek. Fontos ugyanakkor, hogy az új rendszer kizárólag notebookokkal működik majd. Ugyan vannak törekvések egy egységes univerzális táp megalkotására is, de az IEC úgy vélte, hogy ezt napjainkban nem lehetne megvalósítani, ehelyett több értelme lehet egy egységes notebooktöltőnek. Az Európai Parlament közleménye szerint az intézkedést a költségek és a keletkező hulladék mérséklése teszi szükségessé, a téma parlamenti jelentéstevője ugyanakkor rámutat, hogy ez a fogyasztóknak is hasznára válik.

Az irányelv a papírhulladék mennyiségét is csökkentené: a gyártóknak ugyanis a jövőben nem kell majd külön füzetet mellékelniük minden termékhez, hogy mi, milyen uniós előírásnak, hogyan felel meg, elég lesz egy weboldal címét feltüntetni. A tanács és az EP megállapodásának formális elfogadására 2014 márciusában kerülhet sor, és a tagállamok két évet kapnak, hogy a saját jogrendjükbe is átültessék az új uniós szabályt, a gyártók pedig plusz egy év felkészülési időt kapnak.

Forrás

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény