FőoldalÜzletBeszállítóit perli a HP
2013. november 04., hétfő ::

Beszállítóit perli a HP

A HP szerint hét beszállítója összebeszélt és egységes áron kínálva termékeiket, árrögzítéssel károsították meg a céget. Ezért kártérítési pert indított a vállalkozás

A pert az előző évtizedben optikai meghajtókat beszállító gyártók ellen indítják. A kereset szerint a piac domináns gyártói egyeztették áraikat, ezzel kizárták a versenyt és megkárosították vásárlóikat, köztük a HP-t is. A PC-gyártó beadványa szerint „Az összeesküvés időszaka alatt az alperesek és társaik az optikai meghajtók piacának 90 százalékát uralták.... Továbbá az alperesek és társaik olyan közös szabadalmi portfóliókat alakítottak ki, amelynek birtokában a magas licencdíjak révén hatásosan meg tudták akadályozni új szereplők belépését az ODD-piacra." A HP álláspontja szerint az alperesek (a Toshiba, a Samsung, a Sony, a Panasonic, a NEC, a TEAC és a Quanta Storage – az LG Electronics és a Hitachi közös leányvállalata, a HLDS egy korábbi, 2011-es perben elismerte, hogy az optikai meghajtók piacán kartellezésben vett részt) „integrált és egymást átfedő versenyellenes tevékenységet folytattak", amelynek része volt az árak egyeztetése, valamint a HP-val folyó, egyébként titkos tárgyalások állásának megbeszélése. A HP szerint a gyártók a nagyszabású iparági eseményeket, mint a CES-t vagy az Optical Storage Symposiumot használták fel arra, hogy a gyanú felkeltése nélkül találkozzanak és egyezményeket kössenek.

A fentiek következtében a HP, mint legnagyobb PC-gyártó csupán korlátozottan tudta érvényesíteni a méretéből fakadó árengedményeket, hiába vásárolt nagy tételben, a gyártók összehangolt akciója révén nem tudott akciósan vásárolni. A HP szerint a kartellezést különösen súlyossá teszi, hogy 2004 és 2009 között az otthoni szórakozás és adattárolás gyakorlatilag kizárólagos médiumai az optikai lemezek voltak, emiatt képtelenség lett volna ODD nélküli PC-t értékesíteni a piacon. Ez az a domináns pozíció, amivel az alperesek visszaélhettek és piaci fölényüket árrögzítésen keresztül érvényesíthették.

Az elektronikai iparágban bevett szokás, hogy az iparági szabványokhoz szükséges szabadalmakat a cégek egy közös entitásba dobják össze, amelyben az apportnak megfelelő arányban kapnak részesedést (ilyen például a 3C DVD Patent Group, amely a Blu-ray lemezekhez kapcsolódó szabadalmakat is kezeli). Az ilyen közös jogkezelők licencelik a vásárlók felé a szükséges szellemi tulajdont, így elegendő csupán ezzel az egy céggel megállapodni, nem kell az összes szabadalomtulajdonossal egyenként leülni. A HP úgy véli, ez az entitás fontos szerepet játszott abban, hogy csak az eredeti szabadalomtulajdonosok gyárthassanak optikai meghajtókat, az új belépők számára olyan magas licencdíjat állapítottak meg, amely versenyképtelen árakhoz vezetett volna. Ha a HP által indított perben elegendő bizonyíték kerül napvilágra, a kartell ellen az amerikai és európai versenyhatóságok is megindíthatják saját vizsgálatukat.

Korábban a monitor-piac résztvevőit érte kartellvád és kaptak az Európai Uniótól másfél milliárd eurónyi büntetést. 2010-ben a DRAM memóriagyártók kaptak jelentős büntetést. Jelenleg a chipkártyák (SIM, bankkártya és egyéb azonosítók) beszállítói ellen elhúzódó eljárás folyik.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény