FőoldalÜzletRendhagyó klubdélután a MELT-ben
2013. szeptember 30., hétfő ::

Rendhagyó klubdélután a MELT-ben

Szeptember 25-én rendhagyó klubdélutánon vehettek részt a MELT tagjai és a meghívott vendégek, az El-Tech Center előadótermében

Gyulai József akadémikus professzor, a MELT tiszteletbeli elnöke tartott előadást „Ahogyan én látom – és ahogy látni szeretném..." címmel. Az esemény házigazdája Harsányi Gábor professzor, a BME Villamosmérnöki kar ETT tanszékvezetője volt. Az előadó szakmai bemutatása mellett Dankó Márton vezető tanácsadó, a HITA elektronikai iparági referens is gazdagította hozzászólásával az előadást, aki egyébként közvetve a kormányzatot is képviselte.

A klubdélután rendhagyó voltát az jelentette, hogy a szakmai előadás végeztével házi ünnepség keretében felköszöntötték Gyulai Józsefet 80. születésnapja alkalmából. Az ünnepi keretet az a hatalmas torta jelentette, amelyen a marcipán-tranzisztor jelképezte a szakmát, a múltat, jelent és jövőt.

Az előadás

Az előadás keretében Gyulai úr életművéből kaphattunk ízelítőt. Köztudottan a hazai félvezetőipar nagy úttörője, egyik vezéregyénisége volt, a KFKI-MEV-ben betöltött pozícióiban Amerikában szerzett tapasztalatait kamatoztatta. Pillanatképeket kaphattunk azokból az időkből, amelyben a hazai félvezetőipar sikereket ért el (magyar processzor, számítógép), bár az ipar hanyag kezelése és az átgondolatlan tervezés következményei nem maradtak el, az első – figyelmeztető MEV tüzet – követte a második, amely gyakorlatilag az iparág végét jelentette. Az élet azonban nem állt meg, a mai MFA keretében – csupán kutatói szinten – a nanotechnológia, a MEMS eszközök, valamint a mikrofluidika a magyar szürkeállományt megtartotta a világszínvonal közelében, csupán a nemzetgazdaság nem élvezheti gazdasági előnyeit. A professzor „... ahogy látni szeretném" címszó alatt arra utalt, hogy a mai lehetőségek között illő lenne ismét megmutatni a magyar virtust.

Az ünnepség

Az ünnepség keretében felköszöntötték a professzort. A MELT egy ezüstből készült klasszikus lúdtollat ajándékozott, hátoldali gravírozással.

A HITA részéről Dankó Márton köszöntötte egy emléklappal, a modern hazai elektronikai kutatás kiemelkedő egyénisége részére, a magyar tudományos élet külföldi elismertetésében és kapcsolatainak kiépítésében elért eredményeinek elismeréseként.
Az ünnepelt zárásképpen Tóth László róla írt könyvével ajándékozta meg a résztvevőket, amelyet kérésre dedikált: „Ifjan – éretten – éltesen" 80 kérdés-válasz közel nyolc évtizedről.

Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény