FőoldalÜzletASEAN Üzleti Fórum
2013. szeptember 17., kedd ::

ASEAN Üzleti Fórum

asean-1– „kis tigrisek" Ázsiából

2013. szeptember 12-én a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara ASEAN Üzleti Fórumot és üzletember találkozót szervezett a kamara Krisztina körúti székházában. A fórum szervesen illeszkedett a BKIK, a Külügyminisztérium és a Külügyi Intézet által tavaly október 11-én szervezett ASEAN Awareness Forum sorába
Az idei fórumon hat ASEAN ország (Szingapúr, Malajzia, Thaiföld, Vietnám, Indonézia, és a Fülöp-szigetek) üzletembereit, gazdasági és pénzügyi szakembereit, kereskedelmi kamarai képviselőit, gazdasági diplomatáit és befektetőit, valamint Magyarország kamarai, gazdasági szakembereit, üzleti vállalkozóit fogadta. Kiemelt hangsúlyt fektettek idén többek között a vízgazdálkodás (termál és ivóvíz, valamint víztisztítás), a megújuló energia, az innováció, a turizmus, az egészségipar, az információs technológia, a gépgyártás és a borászat területére. Az információtechnológiába – már megszokott módon – besorolják az elektronikai ipar szélesebb résztvevőit.

Az ASEAN térséggel való szoros gazdasági kapcsolat kiépítése és erősítése többek között azért is nagyon fontos, mert az említett országok bruttó hazai terméke (GDP) a 2013-2017 között időszakban az OECD előrejelzése szerint Szingapúrban 3,1%-kal, Malajziában 5,1%-kal, Thaiföldön szintén 5,1%-kal, Vietnámban 5,6%-kal, Indonéziában 6,4%-kal, és a Fülöp-szigeteken 5,5%-kal bővül.

Magyarország és a Duna Régió országai részére kiváló üzleti, befektetési lehetőség a térséggel kialakított gazdasági kapcsolat elmélyítése. A kérdések megvitatására nagy érdeklődés mutatkozott, mintegy másfél százan voltak kíváncsiak a „kis tigrisek" által kínált lehetőségekre.

A résztvevőkA délelőtti plenáris ülésen a magyar oldal bemutatása volt a cél. A konferencia megnyitójában a Nemzetgazdasági Minisztérium részéről Szatmáry Kristóf, gazdaságszabályozásért felelős államtitkár mondott köszöntőt. Üdvözölte a gondolatot, a nyitást az ázsiai térség irányába, amely egybeesik a kormányzati törekvésekkel. Ezután Dr. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke tartott megnyitó beszédet. Elmondta, hogy a kamara fontos céljának tartja a magyar vállalkozások segítését, a partnerkapcsolatok létrehozását különösen olyan területekre, amelyek eddig kiestek a magyar ipar szereplőinek látóköréből. A magyar keleti nyitás politikája – különös tekintettel az ASEAN térség országaira – hatékonyan segítheti a gazdaság fellendülését. Elmondta, hogy a kamara keményen dolgozik egy olyan naprakész adatbázis kialakításán, amely nagy segítségére lehet a partnerkapcsolatok kialakításában, az optimális szakmai és technológiai transzfer létrejöttében.

Skultéti Vilmos, Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. ügyvezetője sikerekről és eredményekről számolt be az eddig kiépített üzleti kapcsolatok tekintetében, amelyhez tapasztalatait kész átadni minden érdeklődő vállalkozásnak.

Wintermantel Péter, a Külügyminisztérium Helyettes Államtitkára a kormányzati támogatást mutatta be, a Külügyminisztériumnak célja és feladata a partnerkapcsolatok létrehozása, amelyet lehetőségeihez képest támogat, és ismertette a magyar befektetési lehetőségeket az ASEAN régióban, majd Nátrán Roland, a Magyar Export-Import Bank Zrt. vezérigazgatója beszélt a finanszírozás lehetőségeiről az ASEAN térség országaiban.

Dr. Kerekes György, elnökhelyettes, a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) szerepét mutatta be az üzleti fórum hallgatóságának. A hivatal kettős tevékenységéből (üzletfejlesztés és befektetés ösztönzés) most a magyar befektetési lehetőségekről beszélt az ASEAN régióban, amelyekre már eddig is van sikeres példa, de a további lehetőségek nagyok.

Az üzlet fontos, és elsődleges, de az ember néha pihenésre, kikapcsolódásra is vágyik, és ha ez összekapcsolható az üzlettel, akkor dupla a haszon. Erről tartott előadást Bakó Balázs, értékesítési vezető, az OTP Travel Kft. részéről: „Kétoldalú fejlesztési lehetőségek a turizmus területén – be, és kiutazó turizmus –" címmel. A műszaki kapcsolatépítéshez ugyanis elengedhetetlen egymás kultúrájának megismerése, ami a túrizmus révén valósulhat meg.

A délutáni szekcióban a meghívott vendégek tartottak előadást országaikról. Maruli Tua Sagala, az Indonéz Köztársaság Nagykövete előadásában „A csodálatos Indonézia üzleti élete és turizmusa" címmel az indonéz szigetvilág csodáiról beszélt. Ezt követte két malajziai előadás: „Malajzia – Az Ön stratégiai partnere" Nor Aida Wasir, Kereskedelmi Biztos, MATRADE, Varsó, majd Maizan AHMAD, igazgató, Frankfurt „Turizmus Malajzia" címmel.

A Fülöp-szigetek képviseletében Dakila F. Gonzales, a Fülöp-szigeteki Turisztikai Hivatal Franfurt am Main-ban székelő adminisztratív asszisztense és attaséja, és Jose Antonio S. Buencamino, kereskedelmi tanácsos, Fülöp-szigetek Nagykövetségének Kereskedelmi és Befektetési Központja, Berlin: „Az Ön úticélja és Üzleti partnere Ázsiában", végezetül pedig „Thaiföld – A magyar vállalkozók ígéretes üzleti partnere" címmel tartott előadást Chanin Khaochan, Beruházási Tanács Igazgatója, Frankfurt és Buzás Péter, Marketing koordinátor, kereskedelmi ügyekért felelős tisztviselő, Thai Trade Center Budapest.

A sikeres konferencia remélhetőleg az üzleti kapcsolatok felvirágzásában kamatozódik.
Lambert Miklós

ELEKTRONET szerkesztőbizottság elnöke

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény