FőoldalÜzletCsökkenhet a kórházban kapott sugárzás mértéke
2013. szeptember 13., péntek ::

Csökkenhet a kórházban kapott sugárzás mértéke

ge-dosewatchA kórházak napjainkban egyre nagyobb figyelmet fordítanak az orvosi képalkotási eljárások során a betegeket érő ionizálósugárzás mértékére. Nagyobb dózissal elvben jobb képminőség érhető el, ennek alapján a szakorvos nagyobb biztonsággal adhat diagnózist. A nagyon alacsony dózis ugyanakkor a diagnosztizáláshoz elégtelen képminőséget eredményezhet, ezért nagyon fontos megtalálni a megfelelő egyensúlyt a dózis és a képminőség között

A GE Healthcare DoseWatch rendszere – amely már a magyarországi betegek számára is elérhető a kijelölt Euromedic Diagnosztikai Központokban – figyeli és ellenőrzi a dózisszinteket, elősegítve az orvosi képalkotó vizsgálatokon részt vevő betegeket érő sugárzás mértékének csökkentését.

Az ionizálósugárzás egyik fajtáját képviselő röntgensugarak tették először lehetővé az egészségügy számára, hogy invazív sebészeti eljárás nélkül is beletekinthessenek az emberi test belsejébe. A CT-vizsgálatok – melyek során a testről készített röntgenfelvétel-sorozat alapján számítógéppel rekonstruált képek készülnek – ma már kórházi rutineljárásnak számítanak a világ minden táján. Mindkét eljárás alacsony sugárterhelésnek teszi ki a betegeket.

Széles körben vitatott kérdés, hogy milyen kockázatokkal jár a sugárterhelés. A sugárterhelés és a rák kialakulásának kockázata közötti összefüggést vizsgáló, jelenleg rendelkezésre álló adatok zöme kivételesen magas dózisokon alapul, például az atomtámadást túlélők szervezetében mérteken, melyek esetében a kutatások viszonylag nagy bizonyossággal mutatták ki, hogy a nagy dózisú sugárzás valóban növeli a rák kialakulásának kockázatát. Néhány tudós úgy gondolja, hogy ha ezeket az adatokat egy általános diagnosztikai célú röntgenvizsgálat során kapott sokkal alacsonyabb dózisra vetítjük ki, még akkor is fennáll némi kockázat. Természetesen a potenciális kockázatok veszélyét a diagnosztizálás által jelentett előnyökkel összehasonlítva kell mérlegelni, abban a vonatkozásban is, hogy milyen információs értékkel bír az orvosi képalkotás a klinikai diagnózisok és kezelések tekintetében, illetve abban a vonatkozásban is, hogy milyen előnyöket jelent a betegnek azáltal, hogy választási lehetőségeket ad számára egészsége hosszú távú megőrzésére. Nem szabad továbbá figyelmen kívül hagyni a beteg klinikai diagnózissal való elégedettségének mértékét sem.

A GE Healthcare innovatív DoseWatch rendszere jelentős támogatást nyújt azáltal, hogy gyűjti, követi és jelenti az orvosi vizsgálatok során a betegeket érő sugárterhelési adatokat, és automatikusan úgy rendezi őket, hogy az egészségügyi intézmény vezetői könnyen, hatékonyan nyomon követhessék az intézményük dózishelyzetének alakulását.

Berzsenyi Ágnes, a GE Healthcare egyik vezetője elmondta: „A DoseWatch arra az elvre épül, hogy az orvosok által hozott döntéseknek a lehető legpontosabb adatokon kell alapulniuk. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy az egészségügyi szakemberek a dozimetriai adatok nyomon követése és archiválása révén idővel egyre optimálisabbá tegyék a vizsgálatokhoz szükséges dózisértéket. Az adatokat felhasználva a beteggondozás is hatékonyabbá tehető az intézmény dóziskövetési szokásaiban vagy rendszerében bevezethető változtatások meghatározása révén."

A rendszer üdvös tulajdonságait már a magyarországi betegek is élvezhetik. Dr. Palkó András, a Szegedi Tudományegyetem Radiológiai Tanszékének vezetője elmondta: „A DoseWatch jelentősen felette áll a többi dózisszabályozó megoldásnak. Mivel automatikus, az asszisztenseknek nem kell minden egyes vizsgálatnál manuálisan feljegyezniük a dózisszinteket, ezáltal csökken a hibák lehetősége. Mindemellett folyamatosan javíthatjuk a dózisterhelés optimalizálását az Euromedic által üzemeltetett Szegedi Diagnosztikai Központban.

Az elkövetkező évek során az Euromedic az Európában működő mind a 84 CT-berendezését fel kívánja szerelni a GE innovatív DoseWatch rendszerével. A betegek biztonságára kiemelt figyelmet fordító Euromedic így hamarosan az első olyan képalkotó diagnosztikai lánc lehet Európában, amely bizonyítottan alacsony dózisokat alkalmaz az orvosi képalkotó eljárások során.

 

A General Electric honlapja

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény