FőoldalÜzletA Nokia kivásárolja a Siemens üzletrészét a Nokia Siemens Networksből
2013. július 03., szerda ::

A Nokia kivásárolja a Siemens üzletrészét a Nokia Siemens Networksből

A Nokia 1,7 milliárd eurót fizet a Siemensnek. A piacot némileg meglepte a lépés, hiszen eddig inkább a finnek mobilos üzletágának eladásáról volt szó

A megállapodást mind a Nokia, mind a Siemens igazgatótanácsa jóváhagyta, így a cégek becslése szerint (ha a szabályozó hatóságok is mindent rendben találnak) az ügylet 2013 harmadik negyedévére le is zárulhat. Az üzlet következményeként a Siemens szó eltűnik a vállalat nevéből, logójából, az új cégnevet, illetve az egyéb, a márkával összefüggő változásokat a tranzakció lezárása után hozzák nyilvánosságra. Joe Kaeser, a Siemens pénzügyi vezetője kijelentette, hogy a vállalata a jövőben az energetikával kapcsolatos technológiákra, az ipari, infrastrukturális és egészségügyi megoldásokra fog koncentrálni.

A NSN működését irányító központ továbbra is Finnországban, Espooban marad, illetve abban sem lesz változás, hogy a Nokia a jövőben is fenntartja müncheni irodáját, sőt, a vezetőséghez, valamint a futó projektekhez, fejlesztésekhez sem nyúl hozzá. Az 1,7 milliárd eurós vételárból 1,2 milliárd készpénzben kerül kifizetésre, a fennmaradó fél milliárdot pedig a Siemens biztosítja fedezett hitel formájában a Nokia részére az ügylet lezárásától számított egy éves határidővel.

A Nokia és a Siemens 2007-ben alapították közös vállalatukat, amely az utóbbi időben az LTE hálózati megoldásokra kezdett fókuszálni, és többek között ez hozta meg a várva várt pozitív mérleget. A Nokia legutóbbi üzleti jelentései szerint egyedül a hálózati megoldásokkal, eszközökkel foglalkozó Nokia Siemens Network miatt volt képes nyereséget termelni. A tranzakció hírére a Nokia papírja 9 százalékot emelkedtek a tőzsdén. Az elemzők is bizakodóak, hiszen a bukdácsoló mobilkészülék üzletág mellé odakerült egy prosperáló terület, amire a Nokia támaszkodhat a jövőben.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény