FőoldalÜzletAdókedvezmény a PhD-s kutatóknak
2012. november 23., péntek ::

Adókedvezmény a PhD-s kutatóknak

A vállalkozási kutatóhelyek számára előnyösebbé válik magas végzettséggel rendelkező, nagy szaktudású kutatókat foglalkoztatni, ugyanis az utánuk fizetendő munkáltatói közterhek jelentősen csökkennek

A kormány az intézkedéstől a vállalkozások által működtetett kutatóhelyeken dolgozó PhD kutatók és az általuk vezetett kutatócsoportok számának jelentős növekedését várja. A kedvezmény előnyökkel jár az innovatív kkv-k számára, hiszen K+F tevékenységüket ezentúl házon belül is meg tudják valósítani.

A január 1-jétől igénybe vehető járulékkedvezmény lényege, hogy a munkáltató adókedvezményt kaphat a vállalkozási kutatóhelyen a minimum PhD fokozattal rendelkező kutatók foglalkoztatása után, legfeljebb 500 ezer forintos munkabérig. Az adókedvezmény mértéke a szociális hozzájárulási adó teljes összege, ami azt jelenti, hogy a 27 százalékos kulcs helyett immár járulékmentesen, 0 százalékos kulccsal számolhatnak a vállalkozások, továbbá az 1,5 százalékos szakképzési hozzájárulást sem kell megfizetni. Például egy bruttó 400 ezer forintot kereső kutató havi teljes bérköltsége a munkáltató számára 2013-ban 400 ezer forint lesz, szemben a 2012-es 514 ezer forinttal. Ez éves szinten 1 millió 368 ezer forint megtakarítást jelent a munkáltatónak.

Egy másik előnyös módosítás is szerepel az adótörvényekben. Január elsejétől ugyanis az a vállalkozás is igénybe veheti a maximum 50 millió forintos társasági adóalap-kedvezményt, amelyik központi költségvetési szervként működő kutatóintézettel, valamint közvetlenül vagy közvetve többségi állami tulajdonban lévő, gazdasági társaság formájában működő kutatóintézettel köt kutatás-fejlesztésre irányuló együttműködési megállapodást.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény