FőoldalÜzletCsak alibi a Lenovo amerikai gyára?
2012. október 19., péntek ::

Csak alibi a Lenovo amerikai gyára?

A kínai számítógépgyártó néhány napja jelentette be, hogy összeszerelő üzemet telepít az USA-ba. Bár a cégnél esküdöznek, hogy nem üres marketingtrükkről van szó, az érkező információk inkább ennek ellenkezőjét sejtetik

A Lenovo igyekszik elkerülni, hogy a Huawei és a ZTE sorsán kelljen osztoznia. (Mint arról már hírt adtunk, az USA-ban egy közel egy éve tartó bizottsági vizsgálat nem kívánatosnak minősítette a két céget, mert az indoklás szerint túlságosan magas a velük való üzletelésnek a nemzetbiztonsági kockázata.) Valószínűleg ezért hozták nemrégiben nyilvánosságra azt a tervet, miszerint Észak-Karolinában üzemet hoz létre a cég, ahol az amerikai piacra szánt laptopok, asztali gépek, szerverek és táblagépek is készülnek majd. A 2013-ban induló gyárról egyelőre annyit tudni, hogy alig több mint 100 embert fog foglalkoztatni.

A Lenovo kommunikációs igazgatója is elismerte, hogy a tervezett üzemben inkább egyszerűbb összeszerelési és csomagolási feladatokat kell majd elvégezniük a munkásoknak, miközben a kínai gyárakban ennél bonyolultabb munkafolyamatok. Tény, hogy a kínai munkabérek az elmúlt időszakban folyamatosan emelkedtek, így már valamennyivel kisebb a különbség az amerikai és kínai munkások bére között. A különbséget azonban tovább tompítja a szállítási költségek emelkedése. A helyben összeszerelt gépek teljes költsége így már nem annyival magasabb, hogy ne érné meg a hazafias amerikai vásárlók (és a hazafias költségvetési szervek) kedvében járni egy - akár csak Patyomkin-faluként üzemelő - észak-karolinai gyárral.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény