FőoldalÜzletMagyar különdíj az EU Fiatal Tudósok Versenyén
2012. szeptember 26., szerda ::

Magyar különdíj az EU Fiatal Tudósok Versenyén

Európa legjelentősebb és legrangosabb, az Unió által évente szervezett tehetségkutató és -kiválasztó versenyét, az EU Fiatal Tudósok Versenyét - a verseny történetében másodszor Közép-Európában - Pozsonyban rendezték meg. A 25 ezer, 15-20 év közötti fiatalból kiválasztott 123 pályázó között Magyarországot a Magyar Innovációs Szövetség által, a 2011/2012. évben megrendezett 21. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny fődíjasa és két első díjas pályázatának készítője képviselte

A négy lépcsős európai ifjú tudósok versenyének az első két fordulóját a résztvevő országok bonyolítják, ahonnan a kiválasztott legjobb 2-3 pályamunkáról a nemzetközi bírálóbizottság mond véleményt. Ezt követően a kiválasztottak háromnapos, kiállítással egybekötött prezentáción vesznek részt, ahol a nemzetközi zsűri személyes konzultációk során alakítja ki a végleges sorrendet.

Az idei, szeptember 21. és 26. közötti európai döntőre 37 ország versenyzőt hívták meg. A pozsonyi döntőn Papp Gergely saját fejlesztésű és maga által elkészített rezonanciális-tölcsérű neodym hangszórója a verseny egyik legjelentősebb díjában, a Szlovák Szabadalmi Hivatal 2000 eurós különdíjában részesült.

A 19 éves tehetség egy olyan hangszórót fejlesztett ki, amely nem a klasszikus hangszóró elv alapján működik. Egyedi kialakítású mágnes-kört épített, melyben két külön álló lengőtekercs foglal helyet és légréses indukciója jóval nagyobb, mint a hagyományos hangszóróké. Remanens indukciója minimális, ezáltal nagyobb érzékenységet, jobb hangminőséget, valamint jóval nagyobb hangnyomást sikerült elérnie. A hangszóró frekvencia átvitele sokkal szélesebb a szokásosnál, 65 Hz-től egészen 13 kHz-es tartományig képes a minőségi hangátvitelre és mindezt 115 decibel feletti hangnyomás mellett. Túlterhelés esetén a tekercs - speciális kialakítása miatt - önmagát képes hűteni, ezzel meggátolva a leégését. Gergely teljesen új elrendezésű hangszóróját most már találmányi bejelentés is védi a jogtalan felhasználóktól.

A szeptember 25-i verseny díjátadó ünnepségen részt vett többek között Dušan Čaplovič, szlovák oktatási miniszter is.

A következő 2012/2013. évi Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Versenyt - a "Magyar Tudomány Napja" rendezvénysorozat részeként - november közepén egy szakmai rendezvény keretében hirdetjük meg az SZTNH Konferenciatermében.

Tudomány / Alapkutatás

tudomany

CAD/CAM

cad

Járműelektronika

jarmuelektronika

Rendezvények / Kiállítások

Mostanában nincsenek események
Nincs megjeleníthető esemény